Počet obětí hurikánu Milton na Floridě stoupl na šestnáct, píše CBS

Studio 6: Následky hurikánu Milton na Floridě (zdroj: ČT24)

Počet obětí, jež zemřely v důsledku hurikánu Milton na Floridě, stoupl na šestnáct. Americké televizní stanici CBS News to potvrdil floridský úřad pro vymáhání práva s tím, že počet podle všeho není konečný. Záchranné práce navíc nejsou podle úřadů u konce. Část ze statisíců evakuovaných lidí na Floridě se už začala vracet do svých domovů. Extrémní srážky a záplavy potrvají i v příštích dnech.

Záchranáři budou v příštích dnech pravděpodobně nacházet další mrtvé s tím, jak získají „lepší představu o ničivé cestě Miltonu“, konstatoval zpravodajský server britské veřejnoprávní televize BBC. V oblasti stále pracují tisíce záchranářů, vedle lidských životů zachraňují i domácí zvířata.

V současnosti je na Floridě zhruba 2,6 milionu odběratelů bez proudu, uvedl zpravodaj ČT ve Spojených státech Bohumil Vostal. Nefungují klimatizace, klíčové instituce jsou poháněny agregáty. Kvůli tomu, že nejdou nabíjet ani mobilní telefony, se lidem ztěžuje možnost zavolat si o pomoc.

Zpravodaj ČT Bohumil Vostal o následcích hurikánu Milton (zdroj: ČT24)

Podle floridského guvernéra Rona DeSantise se navíc v nadcházejících dnech očekávají další záplavy.

V zasažených oblastech jsou vyprodané hotely, pokračoval Vostal. Bydlí v nich hlavně lidí, kteří přišli o své domovy, případně ti, kteří přijeli do oblastí pomáhat či zajišťovat bezpečnost.

Větším škodám zabránil i odliv

Hurikán Milton však na Floridu nedorazil „v plné síle“. Před většími škodami obyvatele uchránil i odliv, jelikož v případě přílivu by byla hladina moře vyšší. Americký prezident Joe Biden už poděkoval úřadům, že určily přesnost dopadu hurikánu v předstihu, díky tomu se podařilo evakuovat obyvatele ze zasažených oblastí.

Milton udeřil ve středu večer u města Sarasota a během několika hodin prošel Floridou ze západu na východ, poté území jihovýchodního státu opustil a zamířil nad oceán. Když bouře dorazila nad pevninu, měla sílu hurikánu třetí kategorie z pětistupňové škály, při odchodu byla na prvním stupni.

Rozsáhlou bouři provázely extrémní jevy na několika úrovních. Přívaly deště podle deníku The New York Times dosáhly až 450 milimetrů, zatímco maximální rychlost větru na pevnině přesahovala 160 kilometrů v hodině. V okolí hurikánů se často tvoří tornáda a Milton jich podle předběžných údajů přinesl desítky.

Kolem hurikánu se však šíří ve veřejném prostoru i dezinformace. Zpravodaj Vostal připomněl, že federální úřady poskytují na základě nahlášení „na ruku“ 750 dolarů pro lidi, kteří utrpěli škody. Objevují se však nepravdivé informace o tom, že tyto peníze jsou půjčka, kterou je třeba následně splatit.

Ráno středoevropského letního času by se však už měla začít otevírat další letiště. V Tampě se má otevřít důležitý přístav, kudy bude následně do města proudit daleko více benzinu a nafty. Nedostatek pohonných hmot rovněž komplikuje práci záchranářů.

USA letos zažívají mimořádně dramatickou sezonu hurikánů, na americkém území jich od začátku léta udeřilo pět. Podle klimatologů přitom hrozbu hurikánů stupňují člověkem způsobené klimatické změny. Varují, že podobné bouře budou čím dál silnější a budou přinášet stále více srážek.