Hurikán Milton dál děsí Floridu. Znovu zesílil na nejvyšší stupeň

Hurikán Milton, který postupuje Mexickým zálivem, znovu zesílil ze čtvrtého na nejvyšší pátý stupeň, uvedlo v noci na středu středoevropského času americké Národní centrum pro hurikány. Očekává, že během dalšího dne a půl síla hurikánu bude kolísat a než dorazí k západnímu pobřeží Floridy, o něco oslabí na třetí stupeň. Meteorologové ale upozorňují, že zasáhne větší území, než se původně očekávalo.

Meteorologové očekávají, že na pevninu by měl hurikán udeřit ještě ve středu nebo ve čtvrtek nad ránem místního času.

Obyvatelé kolem zátoky Tampa Bay, pro kterou by Milton mohl být nejnebezpečnějším hurikánem za sto let, využívají posledních hodin k záchraně majetku a evakuaci. Ucpali dálnice a na části čerpacích stanic v oblasti došly pohonné hmoty.

V regionu, kde žijí asi tři miliony lidí, se lidé zároveň snaží na poslední chvíli odklízet a zajišťovat trosky a odpad po nedávném hurikánu Helene. Úřady tam poslaly stovky popelářských vozů. V městečku Clearwater Beach Nick Szabo v úterý sbíral promáčené matrace, pohovky a desky. „Všechny tyto krámy budou jako střely,“ varoval před blížícím se hurikánem. „Je to, jako když proti vám míří šíp,“ dodal.

Americký prezident Joe Biden, který kvůli hurikánu zrušil cestu do Německa, v úterý vyzval lidi, kteří se nacházejí na předpovídané trase hurikánu, aby urychleně svá obydlí opustili. Vzkázal jim, že „jde o život“ a že následky mohou být katastrofální.

„Může to být hurikán století. Míří na Floridu silou, která tam posledních sto let nebyla naměřena,“ připomněla zpravodajka Deníku N v USA Jana Ciglerová. Tato část státu se navíc ještě nevzpamatovala z už zmíněného hurikánu Helene, který oblast zasáhl před deseti dny, dodala. Půda je v jeho důsledku nasycena vodou a nemůže další už pojmout. Problémy může způsobit i až šestimetrová přílivová vlna.

Studio 6: Americká zpravodajka Deníku N Jana Ciglerová o hurikánu Milton (zdroj: ČT24)

Podle Ciglerové většina lidí výzvy k evakuaci vyslyšela. „Města se proměnila v místa duchů. Zatímco obvykle zůstává asi dvacet procent Floriďanů, jelikož jsou to lidé, kteří jsou na hurikány zvyklí, tak teď je situace tak vážná, že většina tamních obyvatel skutečně uposlechla výzvy úřadů a evakuovala se. Miliony lidí se daly do pohybu. Auta zcela zaplnila dálnici na sever státu,“ zmínila novinářka.

Podobně situaci popisuje přímo z Floridy i zpravodaj ČT v USA Bohumil Vostal. Atmosféra podle něj odpovídá obavě, že půjde o jeden z nejhorších hurikánů, který oblast v poslední době zasáhne. I on míní, že místní zatím varování poslouchají a řídí se bezpečnostními opatřeními. Hotely v Jacksonville již plní lidé z Tampy Bay.

Zpravodaj ČT v USA Bohumil Vostal o hurikánu Milton (zdroj: ČT24)

Závažnost situace podle televize CNN dokládá i skutečnost, že kolem měst Tampa a Fort Myers zavřely desítky poboček rychlého občerstvení Waffle House, které mají běžně nepřetržitý provoz.

CNN připomíná, že podle takzvaného indexu Waffle House, sestaveného někdejším zaměstnancem Federální agentury pro krizové situace (FEMA) se vyhodnocuje, jak silně bouře postihla určitou oblast. Při zeleném stupni restaurace fungují normálně. Při žlutém jsou sice otevřené, ale mají omezenou nabídku. To může znamenat, že v oblasti jsou výpadky elektrického proudu nebo dodávek pitné vody. Pokud je vyhlášen červený stupeň, pobočka se úplně zavírá. Znamená to, že daná oblast byla zasažena nejsilněji.