Kvůli hurikánu se evakuuje část Yucatánu, Florida čeká obří vlny

Florida se nedlouho po řádění ničivé bouře Helene připravuje na příchod hurikánu Milton. Ten zesílil na nejsilnější stupeň pětibodové škály a přiměl k evakuaci část obyvatel mexického poloostrova Yucatán. Živel zasáhl i do americké prezidentské kampaně. Demokratická viceprezidentka Kamala Harrisová obvinila svého republikánského soupeře Donalda Trumpa ze šíření dezinformací o vládní pomoci zasaženým oblastem.

Milton se v pondělí večer místního času (v úterý nad ránem SELČ) nacházel asi tisíc kilometrů jihozápadně od floridské Tampy a rychlost větru uvnitř jeho masy dosahovala až ke 270 kilometrům v hodině. Cestou k Floridě, která by měla být jediným zasaženým státem USA, projde hurikán poblíž břehů Yucatánu.

Obyvatelé a turisté se v posledních hodinách evakuují z ostrova Holbox ležícího u východního cípu mexického poloostrova. Silné vlnobití zaplavilo promenádu a ulice mexického města Progreso.

K pobřeží Floridy, k němuž se Milton blíží rychlostí okolo patnácti kilometrů v hodině, by podle meteorologů měl živel dorazit v noci ze středy na čtvrtek.

Evakuace na FLoridě kvůli hurikánu (zdroj: ČT24)

Útěk z rizikových oblastí

Evakuovat by se mohly až miliony lidí. „Pokud se chcete poměřovat s matkou přírodou, vyhraje ve sto procentech případů,“ varovala podle agentury AP starostka Tampy Jane Castorová.

Někteří obyvatelé už výzvy vyslyšeli. Záběry z průmyslové kamery i policejního vrtulníku ukazují několikakilometrové kolony na hlavních tazích vedoucích pryč z rizikových oblastí. Jinde připravují pytle s pískem a zabezpečují své domovy.

Florida se připravuje na příchod hurikánu Milton (zdroj: EBU/U.S. Coast Guard/Florida DOT/Rueters/CSU/CIRA & NOAA)

Guvernér Floridy Ron DeSantis prohlásil, že před příchodem Miltona musí být odstraněny následky bouře Helene, která zdevastovala část amerického státu před dvěma týdny. Na odklízení trosek podle něj pracují asi čtyři tisíce příslušníků národní gardy.

Guvernér nařídil, aby se ti, kteří byli vysláni na pomoc zasaženým oblastem v Severní Karolíně, vrátili na Floridu a pomáhali s přípravami na příchod dalšího hurikánu. Helene si od Floridy po Severní Karolínu vyžádala přes 230 mrtvých a způsobila mnohamiliardové škody.

Stát na jihovýchodě USA se obává, že dopad blížícího se živlu bude ještě větší než u minulé bouře. Meteorologové předpovídají, že výška vln může být až dvojnásobná a dosáhnout 2,4 až 3,6 metru.

Trump v pondělí zopakoval své dřívější tvrzení, že federální úřady záměrně zadržují pomoc pro oblasti, v nichž žijí převážně voliči republikánů.

Nepředložil však žádný důkaz a média stejně jako Harrisová označují jeho slova za dezinformace. „Je to mimořádně nezodpovědné. Je to o něm, není to o vás,“ vzkázala demokratická kandidátka přes média obyvatelům Floridy.