Na zdevastovanou Floridu míří další hurikán

Florida se chystá na hurikán Milton (zdroj: ČT24)

Lidé na Floridě se připravují na hurikán Milton. Doprovází ho vítr o rychlosti až 130 kilometrů za hodinu a intenzivní deště. K pobřeží by měl dorazit do středy a očekává se, že zasáhne velká města, včetně Tampy a Orlanda. Guvernér státu varoval před dalšími výpadky elektřiny. Evakuovat by se mohlo až půl milionu obyvatel. Jihovýchod Spojených států se přitom dál vzpamatovává z řádění bouře Helene, které nepřežilo nejméně 230 lidí.

Floridský guvernér Ron DeSantis v neděli varoval, že Milton tento americký stát zasáhne tvrdě. Vyhlásil stav nouze v 35 okresech a lidi na západním pobřeží vyzval, aby byli připraveni, že je záchranné složky vyzvou k evakuaci.

Americké Národní centrum pro hurikány v pondělí informovalo, že hurikán se nyní pohybuje jižní částí Mexického zálivu směrem na východ a že později během dne pravděpodobně zesílí. Server Axios píše, že by mohl dosáhnout čtvrtého stupně z pěti.

Satelitní snímky ukazují, jak se hurikán Milton pohybuje v Mexickém zálivu (zdroj: Reuters/NOAA)

Nebývalé srážky

Floridu sužuje déšť, další srážky a silný vítr se pak mají objevit v noci na úterý a středu. Dešťové srážky by mohly dosáhnout 203 milimetrů na Floridském poloostrově a na souostroví Florida Keys, přičemž někde by mohlo spadnout i 304 milimetrů. Existuje tak riziko bleskových povodní a menších až středních záplav v některých oblastech západního pobřeží.

Jednotlivé předpovědi se sice výrazně liší, ale s největší pravděpodobností Milton k pobřeží dorazí ve středu v oblasti zálivu Tampa Bay a pak se přes střední Floridu přesune nad Atlantský oceán, píše agentura AP. Živel by se tak mohl vyhnout oblastem, které nedávno nejsilněji zasáhl hurikán Helene. Ten napáchal obrovské škody od Floridy po Virginii a vyžádal si životy nejméně 230 lidí.

Florida se chystá na hurikán Milton
Zdroj: Reuters/Octavio Jones

V roce 2017, kdy na Floridu udeřil hurikán Irma, se výzva k evakuaci vztahovala na asi sedm milionů obyvatel. Při přesunu lidí do bezpečí se tehdy ucpaly dálnice a u čerpacích stanic, které ještě měly pohonné hmoty, se vytvořily několikahodinové fronty.

Někteří lidé v té době prohlašovali, že už se nikdy evakuovat nehodlají. Úřady nyní zajišťují, aby kolem silnic byly k dispozici pohonné hmoty pro auta se spalovacími motory i elektřina pro elektromobily.

Oblast se vzpamatovává z dopadů Helene

Ve školách v okrese Pinella v oblasti zálivu Tampa Bay bylo od pondělí do středy zrušeno vyučování a úřady v Tampě nabídly motoristům, že si ve vyšších patrech městských garáží mohou bezplatně zaparkovat auta. V okolí zálivu přitom stále pokračuje odstraňování následků hurikánu Helene. Stovky silnic zůstávají uzavřeny, což brzdí pomoc zasaženým obcím, píše BBC.

Na odklízení trosek podle DeSantise pracují asi čtyři tisíce příslušníků národní gardy. Guvernér nařídil, aby se ti, kteří byli vysláni na pomoc zasaženým oblastem v Severní Karolíně, vrátili na Floridu a pomáhali s přípravami na příchod dalšího hurikánu.