Ozbrojenou misi by na Ukrajině vtáhli do konfliktu, míní nizozemský premiér

Haag - Nizozemsko, Austrálie a Malajsie vyloučily vyslání mezinárodní ozbrojené mise k zajištění prostoru na východě Ukrajiny, kam spadlo malajsijské letadlo. Řekl to dnes nizozemský premiér Mark Rutte. Ministři zahraničí Nizozemska a Austrálie ale přiletí v pondělí do Kyjeva, aby získali souhlas s vysláním mise policistů na místo zřícení letounu. Šéfka australské diplomacie Julie Bishopová dnes řekla, že s nizozemským kolegou Fransem Timmermansem chtějí dosáhnout rychlého rozhodnutí ukrajinského parlamentu.

„Dospěli jsme k závěru, že je reálné nebezpečí, že by mezinárodní mise byla okamžitě zatažena do konfliktu na Ukrajině,“ řekl premiér k rozhodnutí nevysílat ozbrojenou misi, na němž se tři země dohodly společně. Dodal, že není reálné dosáhnout vojenské převahy nad těžce vyzbrojenými separatisty v oblasti, která leží tak blízko ruských hranic.

Ukrajinský parlament má vládní souhlas se zahraniční policejní misí na místě dopadu zřejmě sestřeleného malajsijského letadla ratifikovat na svém čtvrtečním mimořádném zasedání. Bishopová s Timmermansem by ale chtěli, aby se konalo už v úterý.

Separatisti lžou, kolem trosek letadla se nebojuje, tvrdí ministr

Ukrajinský ministr zahraničí Pavlo Klimkin dnes obvinil proruské separatisty z toho, že zabránili mezinárodním expertům v přístupu na místo, kde se nacházejí trosky zříceného stroje. „Teroristi se uchýlili ke své normální odporné praxi: neumožnili expertům monitorovacího týmu Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) přístup na místo havárie letu MH17 s odůvodněním, že v blízkosti bojuje ukrajinská armáda,“ citovala agentura Reuters Klimkinovo prohlášení na Twitteru. "Jejich argument je podvod. Ukrajina dodržuje své jednostranně vyhlášené příměří v zóně 40 kilometrů (kolem místa dopadu letadla).

Následky bojů na Ukrajině
Zdroj: ČTK/AP/Dmitry Lovetsky

Australský premiér Tony Abbott dnes řekl, že v rámci policejní mise vedené Nizozemci budou na místo havárie vysláni neozbrojení australští policisté. Budou se podílet na zajišťování dané oblasti a pomáhat při hledání pozůstatků obětí. Na Ukrajině by neměli zůstat déle než dva až tři týdny.

Australští policisté měli být na místo katastrofy vysláni už v pondělí, tento plán byl ale po pár hodinách odložen kvůli zprávám o bojích v jeho těsné blízkosti. Zástupce šéfa monitorovacího týmu z Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) Alexander Hug řekl, že pro neozbrojený tým by bylo příliš riskantní vydat se na místo havárie z jeho současného místa pobytu v povstalci kontrolovaném Doněcku.

Ministr Klimkin dnes řekl, že ukrajinská vláda nemá v plánu použít vojenskou sílu k získání kontroly nad místem havárie malajsijského letadla. „Teoreticky to můžeme udělat. Ale jestli se tak stane, budou zničeny všechny důkazy,“ řekl Klimkin, který je na návštěvě USA.

Letadlo společnosti Malaysia Airlines bylo před deseti dny údajně sestřeleno raketou nad východní Ukrajinou. Zahynulo všech 298 lidí na palubě, mezi oběťmi je 193 Nizozemců.

Do Nizozemska byla už přepravena všechna těla a části těl, nalezené na místě pádu letadla a převezené na charkovské letiště v železničních chladírenských vagonech. Od středy do soboty bylo z Charkova do Nizozemska transportováno celkem 227 rakví. Nizozemské ministerstvo spravedlnosti v sobotu oznámilo, že byla identifikována první oběť katastrofy letu MH17. Dodalo, že jde o nizozemského občana, ale jeho totožnost neuvedlo. Na místě havárie se ale podle různých zdrojů nachází ještě řada lidských pozůstatků.