Otrávená pálenka zabila už přes 140 Indů

Kalkata (Indie) - Už 143 lidí zemřelo po konzumaci pančovaného alkoholu ve 12 vesnicích v Západním Bengálsku. Desítky přiotrávených zůstávají v nemocnici a stále jich přibývá. Konzumenti začali mít v úterý v noci příznaky otravy po požití místní pálenky cholai, do nemocnice ale byli přepraveni teprve ve středu. Policie už v souvislosti s hromadnou otravou zadržela osm lidí, kteří se podíleli na výrobě a distribuci nápoje. Ruzzuřený dav už kvůli tomu vyraboval čtyři pivovary.

Oběťmi jsou převážně dělníci, rolníci nebo řidiči motorových tříkolek, kteří jsou příliš chudí na to, aby si koupili originální alkohol. Půl litru podobné lihoviny totiž stojí pouhých šest rupií, tedy v přepočtu jen o málo víc než dvě koruny. Západoindický Gudžarát nedávno zavedl zákon, který trestá smrtí nelegální výrobu a prodej jedovatého alkoholu. Řada vesničanů s příznaky otravy proto ani nehledala lékařskou pomoc a zůstala doma v obavě z opletaček s policií.

Alkohol údajně obsahoval velmi jedovaté ředidlo. Nejvíce obětí pochází z vesnice Sangrampur asi 30 kilometrů od Kalkaty.

„Vypil ten alkohol v úterý odpoledne. Nevšimli jsme si, že se mu udělalo špatně,“ řekl Zamir Sardar o svém 32letém strýci, který dnes zemřel. „Ráno byl jeho stav velmi neobvyklý, křičel bolestí. Vzali jsme ho do nemocnice tak rychle, jak to jen šlo, ale během několika hodin zemřel,“ dodal. Další nemocné přinášeli do nemocnic na nosítkách napůl v bezvědomí a lékaři jim poskytovali první pomoc přímo na chodbách, protože v pokojích již nebyla volná lůžka.

Počet otrávených Indů sále roste (zdroj: ČT24)

Levné alkoholické nápoje vylepšované chemikáliemi kvůli silnějšímu účinku každý rok zabijí v Indii desítky lidí. Například v roce 2009 po požití pančovaného piva zemřelo v západní Indii 130 osob.