Nový stát světa na obzoru. Bougainville si odhlasoval nezávislost na Papui-Nové Guineji

Obyvatelé ostrova Bougainville v referendu drtivou většinou rozhodli o tom, že si přejí nezávislost svého území na souostroví Papua-Nová Guinea. Oznámila to volební komise, která na konání plebiscitu dohlížela. Pravděpodobně tak vznikne nový stát světa.

Téměř 98 procent z více než 181 tisíc hlasujících dalo přednost samostatnosti před posílením autonomie. Výsledek referenda, na které dohlížel někdejší irský premiér Bertie Ahern, se podle agentury Reuters předpokládal. Nyní o něm bude jednat parlament Papuy-Nové Guineje a následně začnou rozhovory vlád obou území o odtržení.

Lidové hlasování bylo součástí mírového procesu dojednaného v roce 1998 na konci desetiletého ozbrojeného konfliktu, během nějž zemřelo na 20 tisíc lidí. Místní povstalci bojovali ve válce s vojáky o samostatnost Bougainville a o to, jak se budou využívat jeho velké zásoby mědi a zlata.

Horizont ČT24: Bougainville si odhlasoval nezávislost (zdroj: ČT24)

Tichomořský ostrov pojmenovaný podle francouzského objevitele Louise Antoinea de Bougainville, přilehlý ostrov Buka a několik dalších menších ostrůvků tvoří v současné době autonomní území Bougainville v rámci státu Papua-Nová Guinea. Při sčítání lidu v roce 2011 mělo toto území 250 tisíc obyvatel.

Bougainville má i významnou strategickou polohu ve vodách oddělujících Asii a Ameriku. Případný vznik nového státu tak bedlivě sledují západní země, které se snaží oslabit rostoucí vliv Číny v tomto regionu, poznamenala agentura Reuters.