Strach z čarodějnic se nedaří na Papui vymýtit

Port Moresby – Na Papui unesli matku a její tři dcery, protože je místní považovali za čarodějnice. Jednu z žen tři dny mučili a nakonec jí na veřejnosti setnuli hlavu. Ostatní ženy jsou teď pod ochranou policie. V zemi přitom za vraždu čarodějnice platí mírnější trest, strach z nadpřirozených schopností a víra v ně jsou tady totiž hluboko zakořeněné.

Vláda se snaží víru obyvatel v kouzelnické umění vymýtit, jenže se jí to zatím nedaří. Svědčí o tom i poslední útok na skupinu žen, které místní považovali za čarodějnice. Matku a tři dcery proto unesli, tři dny je potom mučili a nakonec jednu z dcer popravili. 

K únosu přitom došlo jen několik dní poté, co se lidé v jiné vesnici rozhodli na Velikonoce obětovat šest žen. Prý je pálili žehličkou a jednu z nich podle britského listu Daily Telegraph upálili. Za údajné magické schopnosti předtím vesničané umučili a upálili ženu naposledy v únoru. 

Strach z magických schopností a víra v ně jsou v tomto chudém národě hluboko zakořeněné. V zemi dokonce platí i takzvaný čarodějnický zákon, který zmírňuje tresty těm, kdo proti údajným čarodějkám zakročí. Lidé často dávají těmto ženám za vinu třeba smrt malých dětí nebo jiná neštěstí.

V 70. letech zakázala vláda provozovat černou magii pod hrozbou dvou let vězení. Loni policie zatkla tři desítky lidí za účast na lidožroutském obřadu.