Nizozemská policie zatkla podezřelého v souvislosti s útokem nožem na tři teenagery

Nizozemská policie v sobotu zatkla 35letého muže, který je podezřelý, že v pátek v centru Haagu napadl nožem tři teenagery. Policisté na Twitteru uvedli, že zatčený nemá žádné trvalé bydliště a že se jej chystá vyslechnout.

Při útoku utrpěli zranění 13letý chlapec a dvě patnáctileté dívky, po ošetření byli všichni tři ještě v pátek propuštěni z nemocnice. Policejní mluvčí Marije Kuiperová během soboty novináře ujistila, že policie nasadila všechny síly, aby útočníka dopadla. Podle ní vyšetřovatelé zatím sledují několik hypotéz ohledně útočníkovy identity a motivu. Policisté už vyslechli i tři zraněné, kteří se vzájemně neznali.

Útok na haagském bulváru Grote Marktstraat se v pátek odehrál v době, kdy tam vzhledem k ohlášeným slevám u příležitosti takzvaného černého pátku nakupovalo velké množství lidí. Stal se jen několik hodin poté, co muž na londýnském mostě London Bridge nožem zavraždil dva lidi. Policie, která ho na místě zastřelila, útok označila za terorismus. 

Policie se podle médií nejdříve zaměřila na obchodní dům Hudson's Bay, kde po útočníkovi pátrala. Podle prvotních informací hledala muže mezi 45 a 50 lety v šedé soupravě, policisté ale později tento popis označili za chybný. 

Nákupní ulice zůstala podle Omroep West na nějaký čas uzavřená. Na místě zasahoval velký počet policistů včetně oddílu na koních. Nakupující, kteří byli v době útoku v obchodním domě Hudson's Bay, policie postupně vyvedla.