Ničivé záplavy v Řecku mají už čtrnáct obětí. Část zasažených obcí je bez elektřiny

Řecko sčítá škody po silné bouři Daniel, která v týdnu přinesla do země ničivé záplavy. Ty si vyžádaly nejméně čtrnáct lidských životů. Záchranáři museli další tisíce lidí evakuovat. Řecko vedle záplav v centrální části země dál zápasí s požáry na severovýchodě. Čeští hasiči, kteří v zemi pomáhají, se v pondělí vrací domů.

Záchranáři v sobotu našli tělo sedmasedmdesátiletého muže z obce Paltsi, který se odmítl evakuovat spolu se svou ženou, uvedl server Kathimerini. O dalších třech mrtvých v sobotu postupně informovali řečtí hasiči, pět lidí je nadále pohřešovaných, uvedla veřejnoprávní stanice ERT.

Od úterního rána řečtí hasiči provedli 4250 evakuačních zásahů. Na tísňové lince přijali více než devět tisíc žádostí o pomoc s odčerpáním vody nebo odklizením popadaných stromů. V zaplavených obcích Karditsa a Trikala celou noc pokračovaly záchranné práce ve snaze evakuovat ohrožené obyvatele. Obavy nadále panují v okolí řeky Pineos, která hrozí vylitím z břehů.

Snímky zaplavené oblasti v Řecku před a po bouři Daniel
Zdroj: Maxar Technologies/Reuters

Obyvatelé se dál potýkají s přerušenými dodávkami pitné vody a nefungující elektřinou. Zemědělci a farmáři začínají odhadovat škody na zaplavených polích a kvůli uhynulým zvířatům. Hygienici varují před hrozbou stojatých vod pro zdraví lidí, píše server veřejnoprávní stanice ERT.

V převážně venkovském regionu zůstávají ležet a plavat mrtvé ovce, kozy, prasata, psi a kočky. Počet komárů se již enormně zvýšil, uvedla DPA. Lidem bylo důrazně doporučeno, aby používali pouze nezávadnou pitnou vodu, ideálně balenou. Kvůli záplavám zůstala uzavřená dálnice mezi Athénami a Soluní na severu země, což značně komplikuje dopravu, píše DPA.

Do nejhůře postižené oblasti by měl odpoledne dorazit i řecký premiér Kyriakos Mitsotakis. Večer se očekává oznámení dalšího podpůrného balíčku na pomoc lidem postiženým povodněmi. Podle ERT by měl zahrnovat okamžitou pomoc pro pokrytí základních potřeb, sanační opatření na opravu poničeného majetku a celkový dlouhodobý plán obnovy krajiny zasažené živly a nová protipovodňová a protipožární opatření.

Čeští hasiči končí s výpomocí

Požáry na severovýchodě Řecka se již podařilo dostat pod kontrolu. „Sobota byla posledním zásahovým dnem českých hasičů v Řecku,“ sdělila mluvčí hasičů Martina Götzová.

Hasiči jsou rozděleni na tři skupiny a u zásahů se střídají po čtyřech hodinách. Na starosti měli dohašování ohnisek a kácení doutnajících stromů, povedlo se jim také zachránit jednu želvu. „Dnes bude český tým postupně vše balit a chystat se na zítřejší (pondělní) ranní odjezd,“ dodala mluvčí.