Někteří republikáni nechtějí dodržet dohodu o rozpočtu, hrozí platební neschopnost, varoval Biden

Americký prezident Joe Biden prohlásil, že „extremističtí republikáni“ nechtějí dodržet dohodu o rozpočtu, a tak příští týden hrozí ochromení vlády a federálních úřadů takzvaným shutdownem, uvedly tiskové agentury. Jde o situaci, kdy jsou kvůli platební neschopnosti vlády paralyzovány federální úřady.

„Malá skupina extremistických republikánů nechce respektovat dohodu, a za to by mohli zaplatit všichni Američané,“ řekl Biden během večeře v Kongresu podle agentury AFP. Apeloval na republikánské zákonodárce, že musí před termínem 30. září podniknout okamžité kroky, aby zabránili ochromení vlády, napsala agentura Reuters.

Dohoda uzavřená v květnu mezi republikánským vedením Kongresu a Bidenovou administrativou by měla umožnit financovat základní priority a stále by během příštích deseti let snížila rozpočtový deficit o bilion dolarů, připomněl Biden.

Shutdown by poškodil bezpečnost potravin, výzkum rakoviny a programy pro děti, řekl Biden. Dodal, že zajištění financování vlády je jednou z hlavních funkcí Kongresu. „Nastal čas, aby republikáni začali dělat práci, kvůli které je Amerika zvolila,“ řekl.

Spojenci republikánského předsedy Sněmovny reprezentantů Kevina McCarthyho podle agentury AP v sobotu apelovali na své republikánské kolegy, aby upustili od nekompromisní strategie a spolupracovali na schválení konzervativního rozpočtového plánu, který by zabránil ochromení amerických úřadů a služeb.