Biden spustil kampaň za znovuzvolení. Američany žádá o možnost „dokončit práci“

Americký prezident Joe Biden definitivně potvrdil, že se bude v roce 2024 ucházet o znovuzvolení. Po týdnech spekulací v úterý zahájil předvolební kampaň zveřejněním tříminutového klipu, v němž hovoří o „extremismu“ Republikánské strany pod vedením exprezidenta Donalda Trumpa a o potřebě postavit se za demokracii a základní svobody. Jako jeho viceprezidentka opět bude kandidovat Kamala Harrisová, napsala agentura Reuters.

„Každá generace zažívá okamžik, kdy se musela postavit za demokracii. Postavit za své základní svobody. Jsem přesvědčen, že tohle je ten náš,“ uvedl osmdesátiletý politik Demokratické strany Biden. Zároveň vyzval Američany, aby mu pomohli dokončit práci zahájenou v současném volebním období.

„Otázka, které čelíme, je to, zda v příštích letech budeme mít více svobody, nebo méně, více práv, nebo méně,“ řekl prezident ve videu. Kandidaturu oznámil přesně čtyři roky poté, co vstoupil do kampaně před minulými prezidentskými volbami. Tehdy jeho předvolební klip začínal pasáží o krvavém protestu krajní pravice ve státě Virginie a také tentokrát Biden na úvod zmiňuje, proti čemu se chce jasně vymezit.

Video začíná záběry z předloňského vpádu Trumpových stoupenců do sídla Kongresu a následně upozorňuje na restriktivní kroky republikánů napříč USA kolem přístupu k potratům, náplně školní výuky i účasti ve volbách.

„Po celé zemi se extremisté MAGA (zkratka Trumpova hesla ‚učiňme Ameriku zase skvělou‘, pozn. red) spojují, aby napadli tyto základní svobody,“ prohlásil Biden. „Když jsem kandidoval na prezidenta před čtyřmi lety, řekl jsem, že jsme v bitvě o duši Ameriky. To stále platí,“ pokračoval.

Biden by se příští rok v listopadu mohl znovu utkat s Trumpem, kterého průzkumy aktuálně favorizují na zisk nominace Republikánské strany. Současný šéf Bílého domu mezitím ve vlastní straně nečelí žádným „vážným rivalům“, píše agentura AP, a má tak před sebou hladkou cestu k opětovné nominaci. 

Bidenova administrativa

V rozhodující fázi volby by nicméně mohl čelit těsnému souboji. Průzkumy veřejného mínění už déle než rok ukazují, že mírná většina Američanů jeho úřadování neschvaluje, přičemž v poslední době se Bidenova popularita pohybuje lehce nad čtyřiceti procenty, podobně, jako tomu bylo u Trumpa ve stejné fázi jeho mandátu. Biden, který byl už v roce 2020 nejstarším politikem zvoleným do prezidentské funkce v dějinách USA, zároveň čelí pochybnostem ohledně schopnosti plnohodnotně vykonávat funkci.

Podle AP prezident spoléhá na to, že nad těmito obavami ohledně vysokého věku nakonec převáží jeho zkušenosti z desítek let ve vrcholné politice a legislativní úspěchy z uplynulých dvou let. Bidenova administrativa má za sebou trio velkých legislativních balíčků, které přinesly nejdříve masivní sociální opatření spojená s pandemií nemoci covid-19 a později rozsáhlé investice do infrastruktury nebo boje proti klimatickým změnám.

Nejambicióznější plány se mu však při nejtěsnější možné většině v Senátu nepodařilo prosadit, když v lednu republikáni převzali kontrolu nad Sněmovnou reprezentantů, znamenalo to definitivní zablokování prezidentovy agendy v Kongresu. 

Republikánská strana na jeho oznámení reagovala vlastním klipem sestávajícím z obrázků vygenerovaných umělou inteligencí. Ilustrují katastrofické scénáře, které by podle republikánů v případě Bidenova znovuzvolení nastaly, včetně čínského útoku na Tchaj-wan nebo kolapsu města San Francisco kvůli „eskalaci zločinu a fentanylové krize“.

Amerikanista Jan Beneš z Filozofické fakulty Ostravské univerzity řekl, že nejdůležitějším faktorem bude, kdo bude proti Bidenovi stát. Pokud opět Donald Trump, tak volby nebudou o Bidenovi, jeho věku a úspěších či neúspěších, ale zase půjde o referendum o Donaldu Trumpovi, míní.

Beneš v pořadu Horizont ČT24 připomněl, že vždy rozhoduje hospodářský stav země. Biden má za sebou vysokou inflaci a neúspěšné stažení z Afghánistánu. Na druhou stranu dokázal prosadit několik ekonomických balíčků.

Horizont ČT24: Joe Biden potvrdil kandidaturu na příští rok (zdroj: ČT24)