Nedaleko Eiffelovy věže útočil islamista. Zabil německého turistu, další lidi poranil

Rozrušením ze situace v Gaze zdůvodnil svůj zločin islamista, který v sobotu večer zabil v Paříži německého turistu a poranil i turistu z Velké Británie a dalšího člověka. Soustrast rodině oběti vyjádřili francouzský prezident Emmanuel Macron i německý kancléř Olaf Scholz. Vyšetřování převzala protiteroristická prokuratura.

Útočník, kterého server listu Le Parisien nazval Armandem R., nejprve napadl nožem pár německých turistů. Zaútočil na ně v sobotu kolem deváté večer na nábřežní promenádě Quai de Grenelle nedaleko Eiffelovy věže. Muže s německým a filipínským občanstvím narozeným v roce 1999 nožem zabil, jeho žena, které přispěchal na pomoc řidič taxíku, vyvázla bez zranění, ale je v šoku.

Pak útočník napadl ještě postaršího Francouze a turistu z Velké Británie, kterého udeřil kladivem do oka. Podle francouzského ministra vnitra Géralda Darmanina přitom volal Alláhu akbar (Bůh je velký). Když dorazili policisté, tvrdil jim, že má u sebe bombu. 

S pomocí taseru jej však policie zneškodnila a zadržela. Vyšetřování převzala protiteroristická prokuratura. Podle Darmanina útočník řekl, že byl naštvaný „protože tolik muslimů umírá v Afghánistánu a v Palestině“ a kvůli situaci v Gaze. Vyjádřil přesvědčení, že Francie nese za válku v Gaze odpovědnost. Chtěl prý zemřít jako mučedník.

Úřadům byl Francouz narozený v roce 1997 už dříve známý jako radikální islamista s psychickými obtížemi. Za přípravu jiného útoku byl v roce 2016 odsouzen a ve vězení strávil čtyři roky.

Francouzská premiérka Elisabeth Borneová v reakci na útok uvedla, že její země se terorismu nepoddá. Prezident Macron na síti X vyjádřil soustrast rodině a blízkým oběti a poděkoval bezpečnostním složkám za zadržení podezřelého.

Čeká se tisková konference

„Jsem šokován teroristickým útokem v Paříži, při němž byl zabit jeden Němec a několik lidí bylo zraněno,“ napsal na X německý kancléř Scholz. „Opět se jasně ukazuje, proč se odhodlaně stavíme proti nenávisti a teroru,“ uvedl také Scholz. Německá ministryně vnitra Nancy Faeserová v rozhovoru s mediální skupinou Funke útok označila jako „hanebný“ a stejně jako Scholz uvedla, že myslí na příbuzné oběti a raněné „při tomto strašném činu“.

Na žádost prezidenta Macrona odpoledne jedná bezpečnostní kabinet v čele s premiérkou Borneovou a za účasti mimo jiné ministrů vnitra Darmanina, spravedlnosti Erica Duponda-Morettiho a zdravotnictví Auréliena Rousseaua. Protiteroristický žalobce Jean-François Ricard uspořádá v 19:30 tiskovou konferenci k případu, uvedla AFP.

Útok v Paříži se odehrál necelé dva měsíce poté, co ve škole v Arrasu ubodal mladík hlásící se k teroristické organizaci Islámský stát učitele. Ve Francii od té doby platí nejvyšší stupeň varování před terorismem. Podle agentury Reuters by mohl pařížský útok vzbudit pochybnosti o bezpečnosti ve městě, které bude příští léto hostit olympijské hry. Očekává se, že zahajovací ceremoniál na Seině by mohl přilákat až 600 tisíc diváků.