Nadšení i odpor. Podívejte se, jak lidé v Česku uvítali nejmocnějšího Číňana

Historická návštěva vůdce čínských komunistů vzbudila v Česku rozporuplné reakce. Na letišti, v ulicích Prahy i v Lánech vítali Si Ťin-pchinga desítky nadšených Číňanů, kteří mávali čínskými vlajkami. Na Evropské třídě je museli od aktivistů a kolemjdoucích koledníků oddělovat desítky policistů. Ti navíc zadrželi několik osob, které se snažily vyvěsit tibetské vlajky. Nevládní organizace oznámily, že otevřou v úterý v Praze Informační centrum pro demokracii a lidská práva v Číně.

Výměna názorů mezi Číňany a lidmi, kteří demonstrovali na podporu Tibetu, se odehrála i v parku u Evropské třídy. Spolek pro výstavbu sochy Václava Havla tam umístil mobilní billboard s tibetským dalajlamou, bývalým prezidentem Václavem Havlem a nápisem „Tady jsou doma tito pánové“.

BEZ KOMENTÁŘE: Potyčka před billboardem dalajlámy (zdroj: ČT24)

Před průjezdem prezidentské kolony se ale před billboardem shromáždilo několik desítek Číňanů, kteří pohled na plakát zakryli čínskými vlajkami.

Si Ťin-pching v Praze: Vlajky, potyčky, kontroly (zdroj: ČT24)

Nevládní organizace mezitím oznámily, že otevřou v úterý v Praze Informační centrum pro demokracii a lidská práva v Číně. „Návštěvu čínského prezidenta provází celá řada jak pozitivních, tak hlavně negativních reakcí. My bychom rádi upozornili právě na porušování lidských práv v Číně, ke kterému naneštěstí dochází,“ řekla mluvčí Nadace Forum 2000 Anna Vošalíková. 

BEZ KOMENTÁŘE: Shrnutí prvního dne návštěvy čínského prezidenta v Česku (zdroj: ČT24)

Návštěva čínského prezidenta potrvá tři dny, většina vládních politiků i prezident si od ní slibují zejména příliv čínských investic do Česka.