Na svatební oslavě v Iráku vypukl požár. Zemřelo přes sto lidí

Horizont ČT24: Tragický požár na svatbě v Iráku (zdroj: ČT24)

Nejméně sto lidí zemřelo a přes 150 jich utrpělo zranění při požáru, který vypukl během svatebních oslav v irácké provincii Ninive. S odvoláním na irácká média o tom informovaly světové agentury. Není jasné, jestli mezi oběťmi jsou i nevěsta se ženichem, uvedla stanice BBC. První zprávy naznačují, že požár mohly zavinit ohňostroje použité během ceremonie, napsala stanice al-Džazíra na svém webu s odkazem na iráckou civilní obranu.

Oheň se podle médií rozšířil rozlehlou slavnostní síní, která byla zřejmě postavena z vysoce hořlavých stavebních materiálů, což mohlo přispět k jejímu rychlému zřícení. Představitelé civilní obrany popsali exteriér svatební síně jako vyzdobený vysoce hořlavým obkladem, který je v zemi nezákonný, napsala agentura AP.

Budova začala hořet kolem 22:45 hodiny místního času (21:45 SELČ), nacházely se v ní v té době stovky lidí, řekli Reuters svědci z místa. Jeden ze svědků popsal, jak po odpálení ohňostroje vzplála střecha budovy. „Celá hala byla v plamenech během pár sekund,“ řekl muž. „Viděli jsme, jak oheň pulzuje a vychází z haly. Dokonce i ti, kteří se dostali ven, byli zlomeni,“ prohlásil 34letý Imad Yohana.

Na videu z místa jsou vidět hasiči, jak se snaží překonat ohořelé trosky budovy a hledají přeživší, popsal Reuters.

Na svatbě v Iráku vypukl požár
Zdroj: Reuters/Khalid Al-Mousily

Náměstek guvernéra provincie Ninive Hasan Allak hovoří až o 113 mrtvých. Jedná se o jeden z nejtragičtějších požárů v Asii za posledních patnáct let. Irácký premiér Muhammad Súdání vyzval úřady, aby „zmobilizovaly veškeré úsilí“ a poskytly pomoc těm, které tragická událost postihla. Nařídil rovněž vyšetřování neštěstí.

Tragédie se odehrála v okrese Hamdáníja. To je převážně křesťanská oblast, která se nachází nedaleko města Mosul a asi 335 kilometrů severozápadně od metropole Bagdádu, podotkla agentura AP. Do nemocnice v Hamdáníji už zamířily desítky lidí darovat krev na pomoc raněným.