Na severu Sýrie se šíří cholera, úřady žádají o mezinárodní pomoc

V severní Sýrii zemřeli na choleru tři lidé. Oznámily to tamní kurdské úřady a požádaly o mezinárodní pomoc, aby se zabránilo dalšímu šíření nemoci. Mnoho případů onemocnění je podle agentury AFP na severovýchodě, v provincii Dajr az-Zaur.

Zdravotnické úřady informovaly, že další případy jsou v provincii Rakka. Prohlášení vydané kurdskou správou v Kámišlí žádá mezinárodní organizace, zejména Světovou zdravotnickou organizaci (WHO), o podporu, která pomůže zabránit šíření cholery. Většina syrského severovýchodu je pod kurdskou správou.

Exilová Syrská organizace pro lidská práva (SOHR) oznámila, že případy na západě Dajr az-Zauru pocházejí z kontaminované vody. Úřady tam podle SOHR přestaly před třemi měsíci dodávat vodárnám chlor. SOHR tvrdí, že se u mnoha lidí projevují symptomy cholery jako zvracení, průjem a bolesti hlavy.

Dvě třetiny čističek poškodila válka

Jedním z důsledků jedenáctileté syrské války je nedostatek vody. Dětský fond OSN UNICEF uvádí, že v bojích byly poškozeny dvě třetiny čističek, polovina čerpacích stanic a třetina vodárenských věží. Skoro polovina Syřanů odebírá často závadnou vodu z alternativních zdrojů.

Cholera se přenáší nejčastěji vodou znečištěnou fekáliemi. Vyskytuje se nejvíc v hustěji obydlených oblastech s omezeným přístupem k pitné vodě nebo s nedostatečným vybavením pro čištění vod. Podle odhadů ročně cholerou onemocní až čtyři miliony lidí, z nichž 21 až 143 tisíc zemře.