Muž v Edmontonu zaútočil na policistu a najížděl do chodců, zřejmě šlo o terorismus

Jako teroristické činy vyšetřuje kanadská policie útok na policistu a divokou jízdu ulicemi Edmontonu. Podezřelý muž, který pravděpodobně jednal sám, nejdřív prorazil policejní zátarasy a zaútočil nožem na policistu. Čin navíc podle policie souvisí s pozdější dálniční honičkou, která si vyžádala čtyři zraněné. Podezřelý je ve vazbě. V jeho autě byla nalezena vlajka takzvaného Islámského státu.

Policie se domnívá, že pachatel jednal sám, i když nevylučuje podíl dalších osob. Podezřelý je Somálec, který v zemi žádal o azyl. Předloni se na něj vyskytla stížnost, že zastává extremistickou ideologii. Úřady ale usoudily, že nepředstavuje nebezpečí.

Chaos propukl v sobotu v noci na neděli před stadionem kanadské ligy amerického fotbalu, kde bílý Chevrolet Malibu prorazil zátaras dopravní policie. Sražený policista údajně letěl vzduchem přes čtyři metry. Řidič ve věku kolem 30 let pak z automobilu vystoupil a na policistu zaútočil nožem. Poté utekl.

O několik hodin později policie zastavila dodávku stěhovací firmy U-Haul severně od centra města. Šéf edmontonské policie Rod Knecht řekl, že jméno řidiče bylo podobné jménu, na které byl zaregistrován chevrolet, jenž předtím srazil policistu.

Zastavený vůz ale zamířil do centra Edmontonu, s policií v patách. Prchající řidič během honičky záměrně vrážel do chodců na křižovatkách a čtyři z nich zranil.

Unikající vůz nakonec zastavil a podezřelý byl zadržen.