Musk chce rozšířit továrnu na Tesly u Berlína. Proti jsou ale místní i aktivisté

Události: Problémy Tesly v Německu (zdroj: ČT24)

Americký miliardář Elon Musk chce u Berlína zvýšit kapacitu své továrny na výrobu elektroaut. Jeho plány ale místní odmítli v referendu. Protestují proti nim také aktivisté. Rozšíření gigafactory podle nich znamená zásah do okolní přírody.

Jde o největší továrnu na elektroauta v Německu, kterou v březnu 2022 slavnostně otevřel Elon Musk za přítomnosti spolkového kancléře Olafa Scholze. Na 300 hektarech stojí výrobní haly a parkoviště.

Už po roce ale Tesla došla k závěru, že by továrnu v Grünheide u Berlína potřebovala rozšířit – o dalších sto hektarů, které by bylo třeba nejprve odlesnit. Jenže s plány na rozšíření nesouhlasí většina místních obyvatel. Letos v únoru proti tomu hlasovali v referendu.

„Tesla zde vyrábí v ochranném pásmu zdroje pitné vody. To znamená, že ohrožuje pitnou vodu nejen zde v regionu, ale také v Berlíně,“ podotýká aktivistka Karolina Drzewová.

Továrna Tesly kvůli požáru mimo provoz

V lese u gigafactory už aktivisté zakládají protestní tábory na stromech, a to s cílem zabránit jejich případnému kácení. Radikální skupina anarchistů zapálila blízkou elektrickou rozvodnu. Továrna Tesly byla proto celý týden mimo provoz. Požár vyšetřuje policie jako teroristický útok.

Odmítavý postoj k rozšíření továrny ale nezastávají všichni. „Pocházím z Grünheide. Žiju tu také a chci jen ukázat, že nejsme všichni proti Tesle. Chci ukázat, že hodně z nás je pro a ne proti. My prostě chceme hospodářský pokrok,“ uvádí místní obyvatelka Wanda.

Tesla zaměstnává u Berlína na deset tisíc lidí. S rozšířením výroby by měla vzniknout další pracovní místa. Do Grünheide přijel tento týden i Elon Musk, aby podpořil své zaměstnance a jednal s regionálními politiky. Spor o budoucnost Tesly v Německu nadále zůstává otevřený.