„Musejí mít i tři práce.“ Část hotelových zaměstnanců v USA stávkuje

Ve Spojených státech stávkuje asi deset tisíc hotelových zaměstnanců. Požadují zvýšení platů poté, co se odbory nedohodly s provozovateli hotelových sítí Marriott, Hilton nebo Hyatt. Stávka by měla trvat asi tři dny. Začala o prodlouženém víkendu, na pondělí totiž v USA připadá svátek práce. Informovala o tom televize CNN s tím, že se k akci možná připojí další hotelový personál.

Odbory Unite Here, které sdružují asi 280 tisíc zaměstnanců hotelů, kasin či restaurací v USA a Kanadě, uvedly, že do stávky se zatím zapojilo 24 hotelů v osmi městech – včetně San Francisca, San Diega, Honolulu, Bostonu či Seattlu.

Hotelový personál si stěžuje, že zatímco turistika a ubytování v hotelích se už vrátily na úroveň před pandemií covidu-19, jejich platy se nezvýšily. Zaměstnavatelé podle nich také využili omezení cestovního ruchu během pandemie ke snížení počtu personálu i omezení hotelových služeb.

„Hotelový průmysl se od pandemie už zotavil a ceny pokojů jsou na rekordních maximech,“ tvrdí Gwen Millsová, šéfka Unite Here. „Zaměstnanci si ale nemohou dovolit žít ve městech, kde hotely vítají své hosty. Příliš mnoho z nich musí mít dvě, někdy i tři zaměstnání, aby vyžili,“ dodala.