Mexičané nacvičovali, co dělat při silném zemětřesení. Udeřilo opravdové

Silné zemětřesení, které v pondělí zasáhlo Mexiko, si vyžádalo nejméně dvě oběti a poškodilo řadu budov, včetně nemocnice a několika zdravotnických zařízení. Zemětřesení mělo podle mexického seizmologického ústavu sílu 7,7 stupně a následovala po něm řada menších otřesů, informoval server BBC Mundo.

Nejvíce zasaženy byly dva mexické státy Colima a Michoacán na západě země, otřesy ale byly cítit i v mexické metropoli. Dvě oběti na životech jsou hlášeny z tichomořského přístavu Manzanillo ve státě Colima, jeden člověk zemřel po zřícení zdi obchodu, druhého zabil strop, který na něj spadl v posilovně v obchodním domě.

 V jednom ze zdravotnických zařízení poranilo padající sklo člověka. Výpadky elektrického proudu postihly 1,2 milionu lidí, uvedla státní energetická společnost CFE. Pět hodin po otřesech firma oznámila, že dodávky byly obnoveny už pro 95 procent ze zasažených domácností.

Otřesy udeřily v pondělí zhruba hodinu po poledni místního času (20:00 SELČ). Americká geologická služba jeho sílu stanovila na 7,6 stupně. Zemětřesení bylo poměrně mělké, jeho hypocentrum leželo v hloubce patnácti kilometrů, což patrně sílu třesu znásobilo. Otřásla se i mexická metropole, celkem je pocítily miliony obyvatel Mexika.

Zemětřesení udeřilo jen krátce poté, co úřady uspořádaly celostátní cvičení zaměřené právě na zvládání zemětřesení. Na pondělí totiž připadlo výročí dvou ničivých otřesů země v letech 1985 a 2017, které si vyžádaly přes deset tisíc, respektive přes 350 obětí. Scénář cvičení spuštěného krátce po poledni simuloval zemětřesení o síle 8,1 stupně ve státě Michoacán.  

Načasování zemětřesení a cvičení vyvolalo ohlasy na sociálních sítích, kde část Mexičanů přetavila traumatizující zážitek v humor, píše Reuters. Terčem vtipů se stal i mexický prezident Andrés Manuel López Obrador, který si na jednom z memů pochvaluje, že se země za jeho vlády třese míň než za jeho předchůdců.

„Ti Mexičané jsou drsní, nacvičují zvládání zemětřesení s opravdovým zemětřesením,“ uvádí jiný mem. Další ve formátu oznámení mexické vlády láká turisty k návštěvě Mexika na 19. září, kdy můžou zažít „opravdové otřesy“.