Mexiko zasáhlo nejsilnější zemětřesení za více než sto let, úřady hlásí desítky obětí

Nejsilnější zemětřesení v Mexiku za sto let (zdroj: ČT24)

Jih Mexika u hranic s Guatemalou zasáhlo nejsilnější zemětřesení v zemi od zahájení měření, tedy za více než 100 let. Zemřelo při něm podle agentury Reuters nejméně 58 lidí. Podle mexického seizmologického ústavu měly otřesy sílu 8,2 stupně. Podle české diplomacie dosud není známo, že by byli postiženi Češi.

Nejhůře postižen byl podle dosavadních informací stát Oaxaca, jehož guvernér Alejandro Murat už podle televize zvýšil bilanci obětí v tomto státu na 23. Sedm obětí a 120 zraněných hlásí úřady ve státě Chiapas a ve státě Tabasco potvrdily úřady smrt dvou dětí. Obě děti zemřely v nemocnici poté, co vypadl elektrický proud, protože byly napojené na dýchací přístroje.

Podle Ireny Valentové z tiskového oddělení českého ministerstva zahraničí je v databázi cestovatelů DROZD zaregistrováno zhruba sedmdesát Čechů v Mexiku. Ministerstvo jim hned po vypuknutí zemětřesení zaslalo SMS s varováním a kontakty, na které se mají v případě žádosti o pomoc obrátit. „Nikdo se s žádostí o pomoc na nás zatím neobrátil,“ dodala Valentová.

Seismolog Zedník: Tsunami mohou přijít i 24 hodin po zemětřesení (zdroj: ČT24)

Podle některých zdrojů jde o druhé nejsilnější zemětřesení v historii země po otřesech z roku 1787. Odhaduje se, že tyto otřesy měly sílu 8,6 stupně. Zasáhly státy Guerrero a Oaxaca na jihozápadě Mexika a vyvolaly vlny tsunami, při nichž zemřelo nejméně 11 lidí.

Národní seizmologický úřad také uvedl, že noční zemětřesení mělo sílu 8,4 stupně, posléze na Twitteru napsal, že intenzita byla 8,2 stupně. Podle americké geologické služby USGS měly otřesy sílu 8,1 stupně. I tak jde o nejsilnější zemětřesení v Mexiku za téměř sto let. Podobně silné zemětřesení o intenzitě 8,2 až 8,4 stupně postihlo v roce 1932 státy Colima a Jalisco a vyžádalo si na 430 obětí.

Otřesy byly cítit i v asi 900 kilometrů vzdálené metropoli, kde ale nenapáchaly větší škody. Národní seizmologický úřad zaznamenal na 185 následných otřesů, nejsilnější z nich měl intenzitu 6,1 stupně.

Projevy zemětřesení nezávisí jen na jeho síle a vzdálenosti od epicentra, ale především na hloubce ohniska. Toto zemětřesení bylo v hloubce 70 kilometrů. To patří ke středně hlubokým. Účinky s hloubkou klesají.
Jaroslava Plomerová
Geofyzikální ústav AV ČR

Zemětřesení postihlo zemi ve čtvrtek těsně před půlnocí místního času (v pátek před 7:00 našeho času), mnozí lidé proto vyběhli na ulici v pyžamu. „Nikdy jsem nezažil tak velké pohyby země. Nejdříve jsem se smál, ale když zhasla světla, nevěděl jsem, co mám dělat. Málem jsem upadl,“ citovala agentura Reuters architekta Luise Carlose Bricena, který byl v době katastrofy v hlavním městě.

Studio ČT24 s Jiřím Málkem z Ústavu struktury a mechaniky hornin AV ČR (zdroj: ČT24)

Zemětřesení v noci na dnešek v Mexiku mělo epicentrum v moři zhruba 120 kilometrů jihozápadně od obce Tres Picos ve státě Chiapas. Otřesy byly cítit i v asi 900 kilometrů vzdálené metropoli Mexika. V Guatemale naměřili seizmologové otřesy o síle 7,7 stupně. Zatím guatemalské úřady nehlásí oběti, jen několik zraněných.

Ve městě Matías Romero ve státě Oaxaca se zřítil mimo jiné hotel, zatím z něj však úřady nehlásí žádné oběti, i když prohledávání trosek ještě neskončilo. Podle guvernéra lidé stačili z budovy včas uprchnout. Podle prezidenta Enriqua Peňa Niety zůstalo více než milion a půl lidí bez elektřiny.

Mexiko se nachází v tektonicky neklidné oblasti, kde jsou otřesy relativně časté, intenzity kolem osmi stupňů však dosahují jen výjimečně. V roce 1985 zemi postihlo zemětřesení o síle 8,1 stupně, které si jen v hlavním městě vyžádalo přes 6000 obětí.

Jaroslava Plomerová z Geofyzikálního ústavu AV ČR k následkům otřesů (zdroj: ČT24)