Manželku šéfa ukrajinské rozvědky Budanova otrávili těžkými kovy, potvrdil zástupce tajné služby

Manželce šéfa ukrajinské vojenské rozvědky (HUR) Kyrylo Budanova lékaři diagnostikovali otravu těžkými kovy, uvedla s odvoláním na své zdroje v rozvědce ukrajinská média. Informaci podle agentury Reuters potvrdil zástupce HUR. Ukrajinské úřady v souvislosti s otravou zahájily vyšetřování pokusu o vraždu. Marianna Budanovová je v péči lékařů, ale není v ohrožení života. Otrava se podle médií potvrdila také u několika pracovníků rozvědky.

Budanovová je nyní hospitalizována, uvádějí média. „Už je jí lépe, má za sebou první etapu léčby,“ sdělily portálu Ukrajinska pravda (UP) jeho zdroje. Budanovová si podle nich stěžovala, že se necítí dobře, a tak jí lékaři udělali testy, které odhalily otravu. „Ano, mohu potvrdit, že je to bohužel pravda,“ řekl Reuters zástupce HUR Andrij Jusov.

Budanovovou se podle zdrojů UP někdo nejspíš pokusil otrávit jídlem. Manželka šéfa rozvědky je malé postavy, a tak se u ní otrava projevila rychleji než u několika zaměstnanců rozvědky, kterým byla taktéž diagnostikována, doplnil server. Web Novoje vremja napsal, že podle zdrojů v rozvědce byla otrava zaznamenána včas, takže se předešlo vážným následkům.

Portál Babel napsal, že kovy, jejichž přítomnost se potvrdila v organismu Budanovové, se běžně nevyskytují v civilním ani armádním prostředí. „Jejich přítomnost může ukazovat na záměrný pokus otrávit konkrétního člověka,“ uvedl server.

Ukrajinská média připomínají, že podle dřívějšího vyjádření mluvčího HUR Rusko podniklo řadu pokusů o atentát na Budanova. Jeho žena s ním od začátku plnohodnotné ruské invaze loni v únoru žije z bezpečnostních důvodů v sídle rozvědky.

Agentura Unian píše, že o Marianně Budanovové toho není příliš známo, protože nepoužívá sociální sítě. V minulosti kandidovala na poslankyni za stranu UDAR Vitalije Klyčka.