Krach vztahu a neúspěch v práci poslaly v Lörrachu na smrt tři nevinné

Berlín - Jedenačtyřicetiletá právnička Sabine R., která v neděli v jihoněmeckém Lörrachu zabila manžela, pětiletého syna a nemocničního ošetřovatele, svůj čin plánovala. Jak dnes sdělila policie a státní zastupitelství, v jejím bytě bylo nalezeno velké množství hořlavin a výbušnin. Kromě toho vyšlo najevo, že se pachatelka v roce 2006 neúspěšně ucházela o místo v nemocnici, v níž střílela, a že si často připomínala potrat, který tam v roce 2004 prodělala.

Podle policie se motiv pachatelčina jednání už nikdy nepodaří bezezbytku objasnit. Vyšetřovatelé se však domnívají, že šlo o osobní frustraci způsobenou pracovními problémy a odloučením od muže a dítěte. Její muž si navíc našel novou přítelkyni a v červenci od manželky odešel.

Sabine R. v neděli ve svém bytě, v němž měla i advokátní kancelář, zastřelila svého čtyřiačtyřicetiletého muže Wolfganga a igelitovou taškou udusila pětiletého syna Romana. Ten byl u ní na návštěvě a otec, u něhož syn žil, si jej přišel vyzvednout. Poté byt explozí zapálila a utekla do protější nemocnice. Na útěku, vyzbrojená sportovní pistolí a nožem, zabila ošetřovatele a zranila další tři osoby.

Běsnění zastavila až policie, která pachatelku zastřelila. Většímu krveprolití zabránil také šestapadesátiletý ošetřovatel, který se jí postavil do cesty. Muž, který byl dnes pohřben, prý střelkyni zadržoval až do příchodu policie.

Sabine R. u sebe měla 300 nábojů. Vlastnila čtyři sportovní zbraně, z nichž tři měla v úschově u myslivce a sama chtěla absolvovat myslivecký výcvik. Čtvrtou zbraní, kterou měla v držení legálně, v neděli střílela. Policie v bytě pachatelky také našla „neobvyklé množství“ látek, jako je 50 litrů dusíkatého rozpouštědla, deset až 20 litrů benzinu a několik litrů lihu.

Právniččina sousedka v rozhovoru pro švýcarský deník Blick prohlásila, že Sabine ve čtvrtek, tři dny před vraždou, koupila synovi Romanovi postel ve tvaru Ferrari, kterou si chlapec sám vybral. „Byla to milující matka,“ řekla s tím, že u ní v pátek před osudnou nedělí byli oba na návštěvě a strávili spolu hezký večer.