Kosovské strany se dohodly na koaliční vládě

Priština – Novým předsedou kosovské vlády bude šéf doposud opoziční strany Demokratický svaz Kosova (LDK) Isa Mustafa. Dosavadní premiér Hashim Thaçi, který vede Demokratickou stranu Kosova (PDK), bude místopředsedou vlády a zároveň ministrem zahraničí. Podpis dohody mezi oběma státníky předcházel ustavujícímu zasedání parlamentu, které se právě kvůli dohadům o vládě koná až půl roku po volbách.

Ve volbách vyhrála Thaçiho PDK a měla podle ústavy právo sestavit vládu, žádná jiná strana s ní ale nechtěla jít do koalice, a poslanci by takový kabinet tedy neodsouhlasili. Vznikla tak patová situace, z níž se východisko našlo teprve tím, že se Thaçi vzdal premiérského křesla. Koncem listopadu se ještě hovořilo o tom, že ve vládě nebude a jako poslanec si počká dva roky na uvolnění úřadu prezidenta, který nyní vykonává Atifete Jahjagová.

V přibližně dvacetičlenné vládě mají být i tři ministerstva, v jejichž čele stanou zástupci nealbánských společenství. Hlavními body koaliční smlouvy by mělo být proevropské směřování Kosova, řešení institucionální krize či přijetí zákona o transformaci kosovských ozbrojených sil.

Ustavující zasedání kosovského parlamentu (zdroj: ČT24)