KLDR potvrdila odpal balistických raket. Šlo o simulaci jaderného úderu na Jižní Koreu

Severní Korea ve čtvrtek potvrdila středeční odpal dvou balistických raket krátkého doletu a uvedla, že šlo o simulaci taktického jaderného úderu namířeného na cíle v Jižní Koreji. Test byl podle Pchjongjangu reakcí na americko-jihokorejské vojenské cvičení, informovala agentura AFP.

Odpal raket „simuloval taktický jaderný útok zaměřený na zničení hlavních velicích center a leteckých základen v Jižní Koreji“, napsala severokorejská oficiální tisková agentura KCNA. Úder modeloval „taktiku spálené země“, dodala agentura.

„První raketa odpálená ve středu ve 23:38 místního času (16:38 SELČ) dosáhla výšky 50 kilometrů a doletěla do vzdálenosti 350 kilometrů. Druhá střela odpálená ve 23:46 místního času dosáhla výšky 50 kilometrů a doletěla do vzdálenosti 400 kilometrů,“ uvedla severokorejská armáda. Ta podle svého vyjádření rovněž nacvičovala okupaci sousední země pro případ konfliktu.

O raketové zkoušce už ve středu informovalo velení jihokorejské armády, podle nějž střely dopadly do Japonského moře.

Pchjongjang rakety vystřelil jen několik hodin poté, co Spojené státy do oblasti vyslaly bombardéry B-1B, které se zúčastnily společného cvičení s jihokorejskými a japonskými vojenskými letouny. Americko-jihokorejské manévry, na něž KLDR pravidelně reaguje zbrojními testy, ve čtvrtek končí. Severní Korea toto cvičení spojenců označila za vážnou hrozbu.

Rezoluce Rady bezpečnosti OSN zakazují Severní Koreji provádět testy balistických raket. Přesto KLDR v loňském roce odpálila rekordní počet raket, včetně mezikontinentálních balistických střel schopných dosáhnout americké pevniny, a řadu testů provedla i letos.