K deportaci postačí i lajky, navrhuje německá vláda

Německé úřady budou moci rychleji a snadněji vyhostit ze země cizince, kteří schvalují teroristické činy. S příslušným návrhem, o němž rozhodnou poslanci Spolkového sněmu, ve středu souhlasila vláda kancléře Olafa Scholze. K deportaci v budoucnu postačí i takzvané lajkování nenávistných příspěvků na internetu, které teroristické činy chválí. Trestní řízení by nebylo nutné.

Německá vláda si klade za cíl prosadit návrh zákona co nejrychleji. „Proti islamistickým a antisemitským zločinům z nenávisti na internetu podnikáme tvrdé kroky,“ řekla spolková ministryně vnitra Nancy Faeserová, která návrh vládě předložila.

Kritizovala, že lidé v Německu oslavovali na internetu loňský teroristický útok palestinského teroristického hnutí Hamás na Izrael a také nedávný útok nožem v Mannheimu, jenž si vyžádal život policisty. „Oslavovat takovéto činy postrádá jakoukoli lidskost. Hrubost na internetu rozdmýchává násilnickou atmosféru, což může podpořit další radikály v páchání násilností,“ dodala Faeserová.

V reakci na zmíněný útok nožem v Mannheimu, který spáchal žadatel o azyl z Afghánistánu, kancléř Scholz zdůraznil, že Německo pracuje na možnosti deportovat do Afghánistánu a Sýrie migranty s trestním záznamem a také ty, kteří by pro Německo mohli představovat bezpečnostní hrozbu.