Jordan se vrátil do boje o post předsedy Sněmovny reprezentantů USA

Republikánský kongresman Jim Jordan ve čtvrtek přislíbil, že bude znovu kandidovat na funkci předsedy americké Sněmovny reprezentantů i po dvou kolech hlasování, ve kterých byl neúspěšný. Jen několik hodin předtím přitom svým stranickým kolegům řekl, že svou kampaň pozastaví a podpoří plán rozšířit pravomoci prozatímního šéfa komory Patricka McHenryho, aby zákonodárci mohli projednat naléhavá témata jako je pomoc Izraeli a Ukrajině. Republikáni od této strategie ale nakonec upustili a Jordana tak čeká třetí kolo volby, uvedla agentura Reuters.

Jordan vyšel z několikahodinového jednání se stranickými kolegy za zavřenými dveřmi a prohlásil, že bude pokračovat v boji. „Stále se ucházím o post předsedy a mám v plánu přistoupit k hlasování, získat hlasy a vyhrát tento závod,“ řekl novinářům.

Podle zákonodárců přítomných v místnosti Jordan dříve prohlásil, že svou kandidaturu na předsedu pozastaví, a místo toho podpoří plán, který by umožnil McHenrymu funkci vykonávat až do ledna. Mnozí republikáni se však mezitím proti takové variantě ohradili.

Sněmovna reprezentantů je již více než dva týdny bez řádného předsedy, a Jordanovi se dvakrát nepodařilo získat 217 hlasů potřebných k tomu, aby mohl do předsednického křesla usednout, neboť čelil odporu demokratů a více než dvaceti svých republikánských kolegů. Republikáni, kteří v prvních dvou případech hlasovali proti němu, předpovídají, že neuspěje ani při třetím hlasování.

Bezprecedentní krize ve sněmovně trvá od 3. října, kdy o funkci předsedy přišel republikán Kevin McCarthy v důsledku dlouhotrvajících sporů mezi frakcemi jeho strany. Rozepře uvnitř republikánské většiny trvají od lednového počátku funkčního období, kdy McCarthy na své zvolení potřeboval patnáct kol hlasování.

Vakuum ve vedení sněmovny zabránilo Kongresu jednat o naléhavých legislativních záležitostech. Očekává se, že demokratický prezident Joe Biden tento týden požádá Kongres o schválení až šedesáti miliard dolarů pro Ukrajinu a deseti miliard dolarů pro Izrael, a je také třeba schválit nový rozpočet.