Írán přiznal, že při nedělních protestech bylo zabito až 15 lidí

Teherán – Íránský režim přiznal, že při nedělních protestech byli zabiti lidé. Oficiální sdělovací prostředky hovoří o osmi až patnácti mrtvých. Uvádí ale, že je zabily „teroristické skupiny“ a deset obětí je i na straně revolučních gard. Podle opozice jsou ale mrtví na straně demonstrantů, o čemž svědčí i fotografie, na nichž gardy střílejí do protestujících. Mezi mrtvými je i synovec opozičního vůdce Míra Hosejna Músávího, zasáhla ho střela příslušníka revolučních gard do zad. Nejméně 10 hlavních představitelů opozice bylo zatčeno.

V dnešním perském vysílání íránské televize zaznělo, že pět lidí zabily „teroristické skupiny“ a že bylo také zabito „přes deset příslušníků protirevolučních skupin“. Stanice se odvolávala na ministerstvo informací, nazývané původně ministerstvo zpravodajských služeb a bezpečnosti. Žádný jiný oficiální sdělovací prostředek však zatím tuto informaci nepřevzal, napsala agentura AFP.

Šlo o nejkrvavější incidenty v zemi za poslední dobu. Demonstranti při nich házeli po policistech kamením, ti podle opozice odpověděli střelbou. Policie dosud střelbu popírala. Zástupce jejího velitele Ahmad Rezá Radan v neděli sice připustil čtyři mrtvé, ale nepřímo dementoval, že by jejich smrt souvisela se zákrokem pořádkových sil. Podle něho byly při srážkách zraněny desítky policistů.

Rod Shahidi v Událostech, komentářích (zdroj: ČT24)

Karrúbí je zhrozen

Opoziční vůdce Mahdí Karrúbí odsoudil krveprolití s tím, že k němu došlo během nejvýznamnějšího šíitského svátku ášúrá. Vláda podle něho postupovala ještě brutálněji než režim, který byl před třemi desítkami let svržen islámskou revolucí.

Muslimský svátek ášúrá se letos v Íránu konal ve vypjatém politickém ovzduší krátce po smrti ajatolláha Hosejna Alího Montazerího, velkého kritika režimu. Jeho pohřeb, kterého se zúčastnily desetitisíce věrných, se změnil v opoziční demonstraci. Úřady zakázaly tradiční ceremoniál na památku zesnulého, což v několika městech vyvolalo srážky mezi jeho stoupenci a policií.

Demonstrace v Íránu
Zdroj: ČT24/ČTK/AP