Izrael uvedl, že sestřelil raketu letící z Jemenu. Hútíové tvrdí, že jich vypálili několik

Izraelský útok na jemenský přístav (zdroj: ČT24)

Izraelská armáda uvedla, že sestřelila raketu letící z Jemenu. Podle armády byla střela zničena dříve, než se dostala nad izraelské území. Jemenští povstalci hútíové tvrdí, že na Izrael vypustili několik balistických raket, cílem byl přístav Ejlat. Agentura Reuters s odkazem na lékařské zdroje tvrdí, že při sobotním izraelském leteckém útoku v oblasti přístavu Hudajdá zemřelo šest lidí a osmdesát dalších bylo zraněno. Právě na pozice hútíů izraelský úder cílil.

V izraelském přístavu Ejlat se v neděli ráno rozezněly sirény, které varují před útokem ze vzduchu. Izraelská armáda později uvedla, že její systém protivzdušné obrany Arrow 3 sestřelil balistickou raketu přilétající z Jemenu. Stalo se tak mimo izraelský vzdušný prostor. Poplach úřady spustily kvůli obavám z dopadu trosek rakety, uvedl server The Times of Israel.

Povstalci od konce loňského roku v solidaritě s Palestinci posílají drony a rakety na Izrael. Žádná z nich do tohoto týdne izraelské území nezasáhla díky protiraketovému systému Izraele a pomoci západních zemí, jejichž armády operují v oblasti Rudého moře.

V Hudajdá stále hoří

Až v noci na pátek dron vyslaný z Jemenu poprvé zabil v Tel Avivu jednoho Izraelce a deset dalších zranil, jelikož se nespustil letecký poplach. „Nepochybně jde o eskalaci,“ uvedl blízkovýchodní zpravodaj ČT Václav Černohorský. K útoku se přihlásili hútíové a uvedli, že v útocích na Izrael budou pokračovat. V noci Izrael reagoval úderem na jemenský přístav Hudajdá.

„Dosud to byla výsada amerických sil nebo také letectva Velké Británie,“ podotkl korespondent. „Jestli to povede k nějaké další eskalaci, v tuto chvíli je těžko předvídatelné,“ dodal a upozornil, že jemenští povstalci už avizovali, že útok nenechají bez odezvy. „Nepochybně útoky směřované na Izrael z Jemenu budou alespoň podle prohlášení dále pokračovat.“

Zpravodaj ČT na Blízkém východě Václav Černohorský o situaci v Izraeli a Jemenu (zdroj: ČT24)

S požárem, který po izraelském úderu vznikl, na místě stále bojují hasiči, uvádí agentura AFP. Její reportér na místě uvedl, že ze zasažené oblasti stoupá hustý kouř. Podle expertů by hasičům mohlo zabrat několik dní, než dostanou požár pod kontrolu.

Podle nejmenovaného zaměstnance přístavu úder zasáhl sklady s pohonnými hmotami a elektrárnu, což potvrdil i mluvčí povstalců. Mluvčí dále tvrdí, že cílem útoku bylo „vyvinout tlak na Jemen, aby přestal podporovat Gazu“. „Útoky jen zvýší odhodlání obyvatel Jemenu a jeho ozbrojených sil Gazu podporovat.“

Izrael: Přes Hudajdá jdou zbraně z Íránu

Izraelská armáda ostřelování Hudajdá zdůvodnila mimo jiné tím, že ho využívají povstalci k dovozu zbraní z Íránu, a že to byl tudíž legitimní vojenský cíl. Izrael zasáhl sklad paliva a další objekty. Na záběrech z místa byl vidět rozsáhlý požár. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu uvedl, že útok měl připomenout, že Izrael může na své nepřátele udeřit kdekoliv. Ministr obrany Jo'av Galant akci označil za vzkaz hútíům za to, že zabili izraelského občana.

Letos už pozice povstalců v Jemenu ostřelovaly Spojené státy či Velká Británie. Jejich armády v prosinci s podporou několika dalších zemí zahájily v oblasti operaci, jejímž cílem je chránit obchodní lodě v Rudém moři.

Izraelská odveta se nelíbí Íránu a Hizballáhu

Mluvčí íránského ministerstva zahraničí Násir Kanání podle íránské státní agentury IRNA tvrdí, že „nebezpečné dobrodružství“ Izraele by mohlo vyvolat regionální válku. Izrael a jeho podporovatelé, včetně Spojených států, budou podle Kanáního přímo zodpovědní za „nepředvídatelné a nebezpečné důsledky“ zločinů v Pásmu Gazy a útoků na Jemen. Dodal, že „zabíjení bezbranných lidí v Gaze“ je hlavní příčinou pokračujícího napětí v regionu, kde nebude mír, dokud bude izraelský režim páchat „agresivní činy“ proti Palestincům, zejména v Pásmu Gazy.

Také teroristické hnutí Hizballáh, s nímž izraelská armáda od října bojuje na izraelsko-libanonské hranici, izraelský úder v Jemenu odsoudilo. „Hloupý krok sionistického nepřítele znamená novou, nebezpečnou fázi velmi důležité konfrontace v celém regionu,“ uvedl Hizballáh, který je stejně jako Hamás a jemenští povstalci hútíové spojencem Teheránu.

Šíitští povstalci hútíové ovládli za občanské války v Jemenu, která trvá od roku 2014, velkou část země včetně hlavního města Saná. Od loňského listopadu ostřelují také v Rudém moři obchodní lodě, jež jsou podle nich nějak napojeny na Izrael nebo země, které jej podporují. Tvrdí, že útoky jsou reakcí na válku Izraele v Pásmu Gazy a na podporu, kterou některé země poskytují izraelské vládě. Ta začala vojenskou operaci v Gaze v odvetě za teroristický útok palestinského hnutí Hamás na Izrael ze 7. října.