Izrael zaútočil na jemenský přístav Hudajdá

Izrael provedl útok na jemenský přístav Hudajdá. Podle agentury Reuters to uvedly úřady jemenského povstaleckého hnutí hútíů. Ti se v pátek přihlásili k dronovému útoku, který v izraelském Tel Avivu zabil člověka. Izraelská armáda útoky potvrdila, šlo podle ní o odvetu za stovky útoků z poslední doby. Mluvčí povstalců připustil zásahy ropných a dalších zařízení v napadeném přístavu. V odvetě za izraelský dronový útok oznámilo také libanonské šíitské hnutí Hizballáh, že vypálilo desítky raket na kibuc v severním Izraeli. Z Libanonu raketami útočilo na Izrael také palestinské teroristické hnutí Hamás, informovala agentura AP.

Agentura AP uvedla, že šlo nejspíš o první izraelský úder na jemenské území od počátku války v Pásmu Gazy. Podle ní hrozí, že po Libanonu se nyní otevře nová fronta v regionu, v němž Izrael bojuje proti spojencům Íránu.

„Stíhačky izraelské armády zasáhly vojenské cíle teroristického režimu hútíů v oblasti přístavu Hudajdá v Jemenu v reakci na stovky útoků, které byly v posledních měsících provedeny proti státu Izrael,“ uvedla izraelská armáda na síti X.

Izraelský premiér Bejamin Netanjahu uvedl, že útok na 1800 kilometrů vzdálený přístav Hudajdá je připomínkou toho, že Izrael může na své nepřátele udeřit kdekoliv. Nejednalo se podle něj o „nevinný“ přístav, nýbrž o zařízení, které hútíové využívali pro vojenské účely a proudily jím zbraně z Íránu, uvedl podle agentury Reuters. „Budeme se bránit všemi prostředky,“ citovala jej agentura AFP.

Podle izraelského ministra obrany Jo'ava Galanta se jedná o vzkaz hútíům v reakci na to, že zabili izraelského občana. „Požár, který v současné době hoří v Hudajdá, je vidět na celém Blízkém východě a jeho význam je jasný,“ uvedl Galant podle agentury Reuters v prohlášení. „Hútíové na nás zaútočili více než dvěstěkrát. Když poprvé ublížili izraelskému občanovi, udeřili jsme na ně. A uděláme to na jakémkoliv místě, kde to bude nutné,“ dodal.

Izraelská armáda dříve uvedla, že v noci na pátek zaútočil na Tel Aviv dron íránské výroby, který však nespustil letecký poplach. Zemřel muž ve věku kolem padesáti let a dalších deset lidí utrpělo zranění. Hútíové se k tomuto útoku ústy svého mluvčího přihlásili a uvedli, že budou pokračovat v útocích na Izrael v rámci solidarity s Palestinci ve válce v Pásmu Gazy.

Povstalci provozovaná televize Al-Masíra, která citovala prohlášení místního ministerstva zdravotnictví, uvedla, že izraelský útok zasáhl skladiště pohonných hmot v hútíi ovládaném přístavu a vyžádal si blíže neupřesněný počet obětí. Terčem útoku byla podle televize také zařízení elektroenergetické společnosti.

Mluvčí hútíů v sobotu podle agentury AP potvrdil, že Izrael zaútočil na skladiště paliva a elektrárnu. Podle něj bylo cílem útoku „zvýšit utrpení lidu a vyvinout tlak na Jemen, aby přestal podporovat Gazu“. „Útoky jen zvýší odhodlání obyvatel Jemenu a jeho ozbrojených sil podporovat Gazu,“ dodal.

Politické vedení povstalců později uvedlo, že na izraelské údery „účinně odpoví“. Ozbrojené síly hútíů se nebudou zdráhat útočit na „životně důležité cíle“ v Izraeli, uvedl podle Reuters jejich mluvčí.

Nejmenovaný vojenský představitel Izraele také uvedl, že některé z cílů v Hudajdá mohly být „dvojího užití“, jako například energetická zařízení. Podle stejného činitele Izrael o útoku předem informoval spojence. Útok provedly stíhací letouny F-15, všechny se v pořádku vrátily na základnu.

Jemenští hútíové v průběhu devět měsíců trvající války mezi Hamásem a Izraelem opakovaně vypouštěli bezpilotní letouny a rakety směrem na Izrael. Až dosud ale všechny zachytil buď Izrael, nebo západní spojenci, jejichž síly jsou rozmístěny v regionu, uvedla agentura AP. Od listopadu jemenští povstalci podnikají také útoky na obchodní lodě v Rudém moři a Adenském zálivu, o nichž se tvrdí, že mají spojení s Izraelem.

Izrael ostřelovaly Hamás i Hizballáh

V odvetě za sobotní izraelský dronový útok vypálilo libanonské šíitské hnutí Hizballáh desítky raket na kibuc Dafna v severním Izraeli. Ten přišel několik hodin poté, co izraelský dron zasáhl auto v jiholibanonské vesnici Burdž Muluk a střepiny z rakety zranily několik lidí, kteří stáli poblíž. Podle libanonských médií jsou zranění civilisté syrskými občany a jsou mezi nimi i děti.

Palestinské teroristické hnutí Hamás současně oznámilo, že v odvetě za „sionistické masakry“ v Pásmu Gazy vypálilo z Libanonu rakety na izraelské vojenské stanoviště v severoizraelské vesnici Šomera. Izraelská armáda uvedla, že v celkově třech salvách zaznamenala asi 45 střel mířících z Libanonu do severního Izraele. Podle ní byly některé zachyceny, zatímco jiné dopadly na otevřená prostranství a nezpůsobily žádná zranění. Vyvolaly však několik požárů na Golanských výšinách, jejichž část Izrael okupuje od roku 1967.

V pátek Hizballáh uvedl, že poprvé provedl útok na izraelské obce Abirim, Neve Ziv a Manot. Podle hnutí šlo o odpověď na čtvrteční izraelský úder, při kterém zahynul vysoce postavený velitel v elitní jednotce skupiny.

Bezprostředně po vypuknutí války v Pásmu Gazy, kterou loni v říjnu vyprovokoval bezprecedentní útok Hamásu na jižní Izrael, začal Hizballáh údajně na podporu Palestinců v Gaze ostřelovat prakticky denně území severního Izraele. Izraelské letectvo pravidelně na útoky odpovídá údery na pozice a členy Hizballáhu zejména na jihu Libanonu, ale někdy i hluboko v jeho vnitrozemí. Hamás v posledních několika měsících útoky na Izrael z Libanonu prováděl spíše sporadicky, připomněla AP.

Přeshraniční střety mezi Hizballáhem a izraelskou armádou si podle údajů agentury AFP v Libanonu vyžádaly na pět set mrtvých, většinou z řad ozbrojených členů hnutí, ale také více než sta civilistů. Na izraelské straně přišlo o život sedmnáct vojáků a třináct civilistů. Na obou stranách hranice se ze svých domovů musely evakuovat desetitisíce obyvatel.