Izrael tvrdí, že zabil jednoho ze strůjců teroru ze 7. října

Izraelská armáda v neděli oznámila, že při sobotním útoku zabila velitele brigády Hamásu v Chán Júnisu Rafu Salámího. O osudu šéfa vojenského křídla hnutí Muhammad Dífa, který měl být podle původních předpokladů také na zasaženém místě, neinformovala. Palestinské teroristické hnutí Hamás v neděli popřelo, že odstoupilo z jednání s Izraelem o příměří, uvedla agentura Reuters. O několik hodin dříve totiž informovala agentura AFP s odkazem na nejmenovaného vysoce postaveného představitele Hamásu, že se hnutí rozhodlo zastavit vyjednávání o propuštění rukojmí a příměří v Pásmu Gazy.

Izraelská armáda v neděli oznámila, že zabila velitele brigády Hamásu v Chán Júnisu Rafu Salámího. Považuje ho za jednoho ze strůjců teroristického útoku Hamásu z loňského 7. října na jihu Izraele. Salámí podle vyjádření Izraele zemřel při sobotním mohutném vzdušném úderu na jihu Pásma Gazy. Jeho smrt podle izraelské armády významně omezí vojenské schopnosti Hamásu, píše agentura Reuters a list The Times of Israel.

O smrti Salámího informoval už v sobotu saúdskoarabský zpravodajský web Ašark al-Avsat. S odvoláním na své zdroje z Hamásu napsal, že velitel brigády Salámí byl při sobotním úderu zabit, jeho tělo bylo nalezeno a okamžitě pochováno.

Izrael však v sobotu zřejmě cílil také na šéfa vojenského křídla Hamásu Muhammada Dífa, který měl být podle původních předpokladů se Salámím. O osudu Dífa však izraelská armáda neinformovala. Naopak podle Hamásu je naživu a stále dohlíží na vojenské operace.

Muhammad Díf byl jedním ze strůjců brutálního útoku Hamásu na Izrael ze 7. října, při němž zahynulo na dvanáct set lidí a který rozpoutal válku v Pásmu Gazy. Přežil sedm izraelských pokusů o atentát, naposledy v roce 2021. Již několik desetiletí mu patří některé z prvních míst na izraelském seznamu nejhledanějších osob. Stoupal v hierarchii Hamásu více než třicet let, vytvořil síť tunelů skupiny a podílel se na vývoji bomb. Podle Izraele je zodpovědný za desítky Izraelců zabitých při palestinských sebevražedných atentátech.

Zdroj: ČTK

Př sobotním mohutném vzdušeném úderu zahynulo v humanitární zóně Mavásí na jihu Pásma Gazy podle aktuální bilance palestinských úřadů ovládaných Hamásem 92 lidí. Informace o počtech obětí nelze bezprostředně ověřit.

Svolení k operaci dal izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Schválil ji na základě ujištění, že na místě nejsou žádná rukojmí, a na základě „uspokojivých informací“ ohledně možných civilních obětí. Informoval o tom zpravodajský web The Times of Israel.

Bývalý náčelník Generálního štábu Armády ČR Jiří Šedivý pro ČT uvedl, že informace o skutečném počtu obětí sobotního izraelského úderu u Chán Júnisu asi mít nebudeme, ale pravděpodobně byl velký. „Bohužel, ta válka je tak krutá, že ani jedna, ani druhá strana nebere moc velké ohledy na možné vedlejší ztráty, což jsou nevinní lidé, kteří se stanou obětí toho útoku.“ I když byl útok proveden velmi razantně na místo, kde se schovávali ozbrojenci Hamásu, tak zahynuli i vnitřní uprchlíci, kteří byli v tomto prostoru, uvedl Šedivý.

Dodal, že síla Hamásu se stále zmenšuje, ale na druhé straně se nedaří dosáhnout původního předsevzetí Izraele úplně Hamás zničit a eliminovat. „Z hlediska vojenského je Hamás výrazně oslaben, ale není poražen. Myslím si, že úplně vojensky poražen nebude.“ Domnívá se také, že se Izraeli nepodařilo úplně izolovat Pásmo Gazy od zásobování Hamásu zbraněmi. „Víme, že dochází i k jejich pašování při humanitárních dodávkách," řekl Šedivý. Dodal, že také není eliminován vliv Íránu, s nímž stále hrozí konflikt.

Zprávy o postoji Hamásu k jednání o příměří se rozcházejí

V neděli nejprve přišla informace agentury AFP, že se palestinské teroristické hnutí Hamás rozhodlo zastavit vyjednávání o propuštění rukojmí a příměří v Pásmu Gazy s odkazem na údajně neseriózní přístup izraelské strany a na masakry palestinských civilistů. Agentuře to měl říct nejmenovaný vysoce postavený představitel Hamásu. 

Člen politického vedení Hamásu Izzat Rišk ale později podle agentury Reuters uvedl, že Hamás z jednání o příměří neodstoupil. Ve svém prohlášení zároveň obvinil izraelského premiéra Benjamina Netanjahua ze snahy zmařit úsilí arabských zprostředkovatelů a Spojených států o dosažení dohody a z úmyslné eskalace úderů v Pásmu Gazy, která má podle něj rovněž zhatit úsilí o ukončení konfliktu.

Izraelská média v neděli citovala z oficiálního prohlášení Hamásu, podle nějž je zpráva o ukončení zprostředkovaných jednání nepravdivá. „Jedním z cílů eskalace proti našemu národu ze strany (izraelského premiéra Benjamina) Netanjahua a jeho vlády je zablokovat cestu k dohodě, která by zastavila agresi vůči našemu lidu, to je každému jasné,“ stojí v prohlášení.

Ofenziva izraelské armády je reakcí na teroristický útok Hamásu na jižní Izrael z loňského 7. října. Teroristé při něm pozabíjeli na dvanáct set lidí a dalších zhruba 250 odvlekli na palestinské území jako rukojmí. Palestinské úřady pod kontrolou Hamásu tvrdí, že si izraelská ofenziva už mezi Palestinci od října vyžádala více než 38 tisíc mrtvých, údaje nelze nezávisle ověřit.