Hurikán Earl dorazil do Belize, přesouvá se do Mexického zálivu a slábne

Pobřeží středoamerického státu Belize zasáhl hurikán Earl. Pole amerického Národního střediska pro hurikány (NHC) ho doprovázely prudké deště a vítr o síle kolem 130 kilometrů v hodině. Teď už by měl ale slábnout.

Na území Belize udeřil Earl u tamního největšího města Belize City. Především kvůli hrozícím povodním záchranáři některá místa na pobřeží evakuovali, uzavřeno bylo i mezinárodní letiště. K evakuaci preventivně přistoupily i guatemalské a mexické úřady a letiště v mexických městech Chetumal a Campeche na poloostrově Yucatán zrušily několik letů.

V Belize způsobil hurikán značné škody, ničil auta i střechy domů a lámal stromy. Deště, které s sebou Earl přinesl, zaplavily část pobřeží a mohou i nadále působit záplavy a sesuvy půdy. Napršet by mohlo až třicet centimetrů vody na metr čtvereční. Většina Belize byla bez elektřiny.

Hurikán nad pevninou zeslábl na tropickou bouři, která nad severní Guatemalou dosahovala rychlosti zhruba 75 kilometrů v hodině. NHC očekává, že postupem na jih Mexika bude vítr dál slábnout. Jakmile se Earl přesune přes Yucatán, měl by v pátek dorazit do jižní části Mexického zálivu, kde mexická státní ropná společnost Pemex provozuje desítku ropných plošin. K evakuaci zaměstnanců ale zatím firma nepřistoupila.

Ve středu Earl sužoval severní pobřeží Hondurasu. Vlna tam převrhla rybářskou loď s 83 lidmi na palubě, po dvou z nich pátralo námořnictvo. Záchranáři také pomohli s odjezdem čtyřem rodinám, které ohrožovala povodeň. Honduraské úřady hlásí, že ničivý živel polámal mnoho stromů a sloupů elektrického vedení. Na pobřeží nefungovaly školy a letiště.

Belize zasáhl hurikán Earl (zdroj: ČT24)