Haitský prokurátor chce žalovat premiéra. Po vraždě prezidenta mu volal hlavní podezřelý

Nejvyšší prokurátor Haiti požádal vyšetřujícího soudce, aby obžaloval premiéra země Ariela Henryho v souvislosti s červencovou vraždou prezidenta Jovenela Moïseho. Předseda vlády by podle prokuratury neměl opustit zemi.

Hlavní prokurátor Bed-Ford Claude podal žádost ve stejný den, kdy si vyžádal setkání s Henrym. Na něm měl předseda vlády vysvětlit, proč mu klíčový podezřelý z atentátu na prezidenta Moïseho dvakrát volal jen několik hodin po činu.

„Existuje dostatek kompromitujících prvků (…) k trestnímu stíhání Henryho a k žádosti o jeho přímou obžalobu,“ napsal Claude v dopise adresovaném soudci Garrymu Orélienovi, který má nyní lhůtu tři měsíce na rozhodnutí. Haitskou celní správu Claude požádal, aby Henrymu nedovolila opustit zemi jakýmkoli způsobem.

Podezřelý Joseph Badio podle prokurátora opakovaně volal premiérovi 7. července po čtvrté hodině ranní, přičemž existují důkazy, že se v tu dobu nacházel poblíž Moïseho domu. Bývalý zaměstnanec ministerstva spravedlnosti Badio přišel o místo v resortu v květnu kvůli blíže neurčenému porušení etických principů.

Moïseho, který stál v čele země od roku 2017, zastřelili 7. července v jeho soukromé rezidenci na předměstí haitské metropole Port-au-Prince. Při útoku utrpěla zranění jeho manželka. V souvislosti s atentátem pořádkové síly zatkly čtyři desítky podezřelých, včetně osmnácti kolumbijských žoldnéřů. Po dalších podezřelých policie pátrá, je mezi nimi i Badio.

Odborník na haitskou politiku z americké Virginské univerzity Robert Falton pro agenturu AP konstatoval, že očividně panuje mocenský souboj mezi Henrym a těmi, kteří podporovali Moïseho. Momentální politickou situaci na Haiti, které je nejchudší americkou zemí, označil za chaotickou.