Gruzie nežádá uvalení sankcí na Rusko

Istanbul - Gruzie nepodporuje sankce vůči Rusko, o které uvažovalo v posledních dnech vedení EU. Vyzvala ale Brusel, aby svými kroky odradil Rusko od dalších útoků v oblasti. Ruská ofenziva proti Gruzii by mohla mít podle ní v regionu dominový efekt. Prohlásila to dnes gruzínská ministryně zahraničí Eka Tkešelašviliová v Turecku.

„Pro nás není životně důležité, aby Evropa uplatnila vůči Rusku sankce,“ řekla Tkešelašviliová po jednání se svým tureckým kolegou Alim Babacanem.

„Doufáme, že Evropa podnikne adekvátní kroky, aby ukázala Rusku, že to už to není obvyklá záležitost,“ řekla bez dalšího upřesnění na tiskové konferenci v Istanbulu den před schůzkou nejvyšších přestavitelů zemí EU v Bruselu, kteří se mají dohodnout na společné reakci na ruskou intervenci do Gruzie.

Zdůraznila, že Rusko se snažilo intervencí do Gruzie a následným uznáním nezávislosti Jižní Osetie a Abcházie přepsat hranice Evropy.

Evropská unie je podle gruzínské ministryně odpovědná za zachování územní celistvosti Gruzie a dalších států a musí odradit Rusko od dalších akcí podobného charakteru vůči dalším státům.

Očekává se, že evropští předáci na summitu v Bruselu zformulují tvrdé odsouzení ruských akcí v Gruzii, ale nebudou vyslyšeny některé výzvy východoevropských států k tvrdému postoji, včetně případných sankcí.

Rusko a Gruzie se vzájemně obviňují z vyprovokování konfliktu počátkem srpna, který vyústil v mohutnou ruskou ofenzivu proti gruzínským silám, jež zaútočily na Jižní Osetii ve snaze obnovit vládu Tbilisi nad touto separatistickou provincií. Rusko po dohodě o příměří stáhlo většinu svých vojsk z Gruzie, ale část jich ponechalo v takzvané bezpečnostní zóně.

Tkešelašviliová zdůraznila, že dokud ruská vojska neopustí Gruzii a nebude plně dodržována dohoda o příměří, nebude moci Gruzie vstoupit do dialogu s Ruskem.