Gabon po převratu otevřel hranice. S volbami vůdce puče spěchat nehodlá

Vůdce převratu, který tento týden svrhl gabonského prezidenta Aliho Bonga, v pátek prohlásil, že se chce vyhnout uspěchaným volbám, které „opakují chyby z minulosti“. Tlak na juntu ale sílí, opozice se s žádostí o podporu obrátila na mezinárodní společenství. Země v sobotu znovu otevřela své hranice, které byly tři dny zavřené.

Nguema v pátek večer v televizním projevu prohlásil, že junta bude postupovat „rychle, ale jistě“, ale že se vyhne volbám, které „opakují stejné chyby“, protože u moci zůstávají stejní lidé.

„Postupovat co nejrychleji neznamená uspořádat volby ad hoc, kde skončíme se stejnými chybami,“ řekl.

Vojenští důstojníci pod vedením generála Brice Oligui Nguemy se chopili moci ve středu, několik minut po oznámení, že si Bongo ve volbách zajistil třetí funkční období. Důstojníci uvalili na Bonga domácí vězení a dosadili Nguemu do čela státu, čímž ukončili 56 let trvající vládu rodiny Bongo.

Pozemní, námořní a vzdušné hranice se v sobotu otevřely, protože juntě „záleží na zachování respektu k právnímu státu, dobrých vztahů s našimi sousedy a všemi státy světa“ a chtěla dodržet mezinárodní závazky, uvedl mluvčí armády ve státní televizi.

Převrat – osmý v západní a střední Africe za poslední tři roky – přilákal do ulic hlavního města Libreville jásající davy lidí, ale také odsouzení ze zahraničí i z domova.

Středoafrický regionální blok ECCAS vyzval partnery v čele s OSN a Africkou unií, aby podpořili rychlý návrat k ústavnímu pořádku, uvedl v prohlášení po čtvrtečním mimořádném zasedání. Uvedla, že se znovu sejde v pondělí.

Opozice chce civilní moc

Hlavní gabonská opoziční skupina Alternance 2023, která tvrdí, že je právoplatným vítězem sobotních voleb, v pátek vyzvala mezinárodní společenství, aby povzbudilo juntu k předání moci zpět civilistům.

„Jsme rádi, že byl Ali Bongo svržen, ale doufáme, že se mezinárodní společenství postaví za republiku a demokratický řád v Gabonu tím, že požádá armádu, aby vrátila moc civilistům,“ řekla BBC Alexandra Pangha, mluvčí vůdce Alternance 2023 Alberta Ondo Ossa. Plán junty uvést Nguemu do funkce hlavy státu v pondělí označila za „absurdní“.