Fiala jednal v Pobřeží slonoviny. Investiční příležitosti vidí v dodávkách techniky

Petr Fiala a Jan Rafaj hovořili o návštěvě Afriky (zdroj: ČT24)

Předseda vlády Petr Fiala (ODS) v pátek jednal s premiérem Pobřeží slonoviny Robertem Beugrém Mambém a viceprezidentem Tiémokem Koném, zahájil přitom v Abidžanu obchodní fórum. Český premiér vidí příležitosti v Pobřeží slonoviny například v dodávkách vyspělé zdravotnické techniky nebo zemědělských technologií. S Mambém podle svých slov hovořil také o dodávkách dopravních prvků, konkrétně autobusů.

Fiala ve svém projevu po jednání s premiérem Pobřeží slonoviny vyzdvihl roli této západoafrické země v zachování bezpečnosti. Poznamenal, že tento stát je nejrychleji se rozvíjející africkou zemí. Odpoledne navštívil nemocnici, která je vybavena českým zdravotnickým zařízením.  

V noci na sobotu se český premiér, kterého na cestě do Etiopie, Keni, Ghany a Pobřeží slonoviny doprovázela početná podnikatelská delegace zastupující firmy mimo jiné z obranného průmyslu či zdravotnictví, vrátí do Česka. Ve všech čtyřech zemích se zastavil jako vůbec první český premiér. Jednání s vrcholnými politiky mělo současně podpořit průnik českých podnikatelů na tyto trhy. K tomu pomáhá i dobré jméno, které tam má Česko hlavně v oblasti zdravotnictví.

Fiala uvedl, že navštívené státy mají velký význam pro český byznys a jsou důležité i pro udržování stabilizace vztahů v mezinárodním prostředí. Dodal, že tyto státy byly velmi pečlivě vybírány, aby se využil potenciál českých firem. „Soustředili jsme se na státy, které usilují o stabilitu, usilují o mír, které mají v záměru rozvíjet svou ekonomiku a snaží se o vytváření stabilního ekonomického prostředí.“

Prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Jan Rafaj dodal, že v každé zemi se konalo obchodní fórum se zhruba sto účastníky.