Facebook, Messenger a další sítě společnosti Meta postihl rozsáhlý výpadek

Miliony uživatelů po celém světě v úterý postihl výpadek sociální sítě Facebook a dalších služeb společnosti Meta Platforms. Jeden z největších výpadků nedávné historie trval zhruba dvě hodiny. Dle mluvčího Andyho Stonea měla firma technický problém, žádné podrobnosti však neupřesnil.

Uživatelé začali hlásit výrazný výpadek služeb Mety kolem šestnácté hodiny středoevropského času. Stone konstatoval, že technický problém způsobil, že lidé měli potíže s přístupem k některým službám. „Problém jsme vyřešili co nejrychleji pro všechny, kterých se to týkalo, a omlouváme se za nepříjemnosti,“ podotkl.

Meta vlastní i aplikaci WhatsApp, která zřejmě zůstala v provozu, objevovaly se ale zprávy o problému aplikačního programového rozhraní WhatsApp Business, podotkla agentura Reuters.

Kvůli superúterý výpadek monitoroval Washington

Uživatelé většinou uváděli, že je služba odhlásila a nebylo možné se znovu přihlásit. Objevily se i spekulace o útoku hackerů. Síť Threads byla zcela nedostupná a všem, kdo se pokusili aplikaci otevřít, zobrazovala obecnou chybovou zprávu.

Podle listu The Wall Street Journal sledovali situaci i představitelé americké vlády, protože v USA je takzvané superúterý, kdy se konají primárky nebo stranická volební shromáždění v šestnácti různých státech. Podle vyjádření vyššího úředníka Agentury pro kybernetickou bezpečnost a bezpečnost infrastruktury ale nebyly zaznamenány konkrétní nebo důvěryhodné hrozby, které by se pokoušely narušit volby.

Poslední velký výpadek zaznamenaly produkty Mety v říjnu 2022, kdy přes dvě hodiny nefungovala komunikační aplikace WhatsApp. Výpadek se týkal uživatelů v Asii, Africe, Americe i v Evropě, společnost tehdy jeho příčiny nesdělila.

Tentýž rok v srpnu měla potíže i sociální síť Facebook. Rozsáhlé výpadky hlásila v Austrálii, kvůli technické chybě zobrazovala i vzkazy ze stovek cizích účtů na profilech celebrit, včetně zpěvaček Taylor Swiftové a Nicki Minaj.