Evropské námořnictvo by mělo hlídkovat v Tchajwanském průlivu, uvedl Borrell

Evropské námořnictvo by mělo hlídkovat ve sporné oblasti Tchajwanského průlivu, uvedl v komentáři pro deník Le Journal Du Dimanche šéf diplomacie Evropské unie Josep Borrell. Znovu zdůraznil, jak zásadní význam podle něj má Tchaj-wan pro Evropu.

Tchaj-wan „se nás týká z hospodářského, obchodního a technologického hlediska“, napsal Borrell. „Proto vyzývám evropské námořnictvo, aby hlídkovalo v Tchajwanském průlivu, a ukázalo tak závazek Evropy vůči svobodě plavby v této naprosto klíčové oblasti,“ doplnil.

Před dvěma týdny Čína zahájila v reakci na setkání tchajwanské prezidentky Cchaj Jing-wen s předsedou Sněmovny reprezentantů USA Kevinem McCarthym třídenní vojenské cvičení v okolí Tchaj-wanu. V něm simulovala cílené údery a blokádu ostrova.

„Tchaj-wan je jednoznačně součástí našeho geostrategického okruhu, který má zaručit mír,“ podotkl v úterý Borrell ve svém projevu, kterým zahájil rozpravu o Číně v Evropském parlamentu. „Nejen z morálního důvodu je nutné akci proti Tchaj-wanu nutně odmítnout. Je to také proto, že by to pro nás bylo z ekonomického hlediska nesmírně závažné, protože Tchaj-wan má strategickou roli ve výrobě nejmodernějších polovodičů,“ dodal.

Borrell se tak vyjádřil poté, co francouzský prezident Emmanuel Macron varoval před zatažením Evropy do konfliktu mezi USA a Čínou o autonomii Tchaj-wanu. Macronovy komentáře po návštěvě Číny vyvolaly kritiku některých politiků v USA i uvnitř EU.

Šéf unijní diplomacie měl v polovině dubna vyrazit na třídenní návštěvu Číny, cestu však musel odložit kvůli pozitivnímu testu na covid-19.