Energetické společnosti vyhodnocují dopad hurikánu Ida, obnovení proudu může zabrat týdny

Rozsáhlý výpadek dodávek energie a záplavy jsou hlavními překážkami v obnovení provozu po hurikánu Ida. Škody nyní energetické společnosti vyhodnocují, napsala agentura Reuters. Ida zasáhla Louisianu v neděli jako hurikán čtvrté kategorie a vyžádala si nejméně dva mrtvé, bez proudu se ocitlo více než milion domácností a firem. Kvůli hurikánu je mimo provoz 94 procent produkce ropy a zemního plynu u pobřeží Mexického zálivu.

Výpadek dodávek elektrické energie by mohl trvat až tři týdny, což by zpomalilo snahy o opravu a opětovné spuštění energetických zařízení. Plné obnovení jejich provozu by také mohlo trvat nejméně dva týdny. Minulý rok byly kvůli výpadku proudu způsobeném hurikánem rafinerie u města Lake Charles v Louisianě mimo provoz až pět týdnů.

„Nemůžete jednoduše otočit vypínačem“ a obnovit provoz rafinerie, uvedl analytik Robert Yawger ze společnosti Mizuho Securities. „Ze své zkušenosti soudím, že to bude trvat dva až čtyři týdny,“ rozvedl a dodal, že obnovení chodu je nesnadné a nebezpečné.

Stovky ropných plošin byly evakuovány. Přes 1,1 milionu domácností a firem ve státech Louisiana a Mississippi bylo v pondělí odpoledne tamního času bez proudu. Rafinerie v Norco a Belle Chasse v Louisianě byly den po přechodu bouře stále zaplavené.