Ida zeslábla na tropickou bouři, milion odběratelů je bez elektřiny

Ida, která v neděli dorazila nad americký stát Louisiana jako hurikán čtvrté kategorie, si vyžádala nejméně jednu oběť. Druhou obětí může být řidič, kterého našli utonulého. Přesnou příčinu úmrtí určí pitva. Po šestnácti hodinách od prvního úderu na kontinent Ida zeslábla na tropickou bouři s větrem o rychlosti 95 kilometrů za hodinu. Bez dodávek elekřiny je ve státech Mississippi a Louisiana asi milion odběratelů, včetně města New Orleans. Úřady ve státu Tennessee podle televize CNN radí obyvatelům připravit se na řádění živlů, až s Idou dorazí prudké lijáky a možné povodně,  stát by se tak mohlo již v pondělí večer a v úterý.

Ida zasáhla stát Louisiana v neděli kolem poledne místního času jako hurikán čtvrté kategorie z pětibodové škály. Provázel ji vítr o rychlosti až 240 kilometrů v hodině. Stala se pátým nejsilnějším hurikánem, jaký kdy zasáhl pevninu. 

Ve čtvrté kategorii se Ida udržela nad pevninou asi šest hodin, což je podle CNN relativně dlouho. Například loňský hurikán Laura, jenž zasáhl rovněž Louisianu, se na této síle udržel jen tři hodiny. Později Ida slábla, zatímco postupuje dál na sever, v dalších dnech se má stočit na severovýchod.

Podle meteorologa ČT Michala Žáka aktuálně hurikán sice stále přináší velmi intenzivní deště a také vysoké vlny na pobřeží, ale očekává se, že bude rychle slábnout. „Během noci na úterý našeho času se stane tlakovou níží, už nebude mít klasický tropický charakter. Síla větru postupně klesne pod 120 kilometrů za hodinu, což je hranice pro označení systému pro hurikán,“ doplnil v pondělí dopoledne.

Hlavním rizikem v dalších dnech bude podle něho především vydatný déšť. „Zasáhne i do hlubokého nitra americké pevniny a dá se očekávat, že za celé působení hurikánu spadne v pobřežních oblastech Mississippi a Louisiany pět set až šest set litrů vody na metr čtvereční, což třeba v Praze nebo ve středních Čechách spadne za celý rok,“ uvedl. Hrozí tak lokální povodně.

Události: Hurikán Ida zasáhl Mississippi a Louisianu (zdroj: ČT24)

Bez proudu je milion odběratelů

Kvůli silnému větru zůstalo bez proudu asi milion odběratelů, z toho zhruba 941 tisíc v Louisianě a zbytek v Mississippi. Bez elektřiny je celé město New Orleans kromě těch obyvatel, kteří mají vlastní generátory. V Louisianě oznámily úřady i první úmrtí v důsledku pádu stromu. Podle meteorologické služby v New Orleans se objevují také zprávy o lidech uvězněných v domech.

Výpadek proudu zvýšil zranitelnost města vůči záplavám a ponechal statisíce lidí v letním dusnu bez klimatizace, poznamenala AP. V ohrožení jsou podle ní dva miliony lidí v New Orleans, Baton Rouge a jejich okolí. Technické potíže postihly i nouzovou linku 911.

Úřady doporučily všem, kdo potřebují naléhavou pomoc, aby se obrátili na nejbližší služebnu hasičů. Armádní ženisté podle svého mluvčího Rickyho Boytta zaznamenali, že se pod náporem živlů obrátil tok řeky Mississippi.

Zničené střechy, polámané elektrické vedení. Hurikán Ida napáchal v americké Louisianě velké škody (zdroj: ČT24)

„Nikdy v životě jsem nic tak velkého nezažil,“ prohlásil sedmadvacetiletý Robert Owens, který v Baton Rouge sledoval oblohu ozářenou výbuchem transformátoru, zatímco poryvy větru lomcovaly okny jeho příbytku.

Guvernér Louisiany John Bel Edwards řekl, že záchranáři nebudou s to okamžitě pomoci všem, kdo uvázli v bouři. A varoval obyvatele, že může trvat týdny, než se podaří odstranit škody. „Po tmě ale vždy přichází světlo a mohu ujistit, že se přes to dostaneme,“ dodal.

Silný vítr také poničil dvě nemocnice v okrese Lafourche Parish na jihu Louisiany, v nichž jsou i pacienti s covidem. Podle agentury AP vichr v nemocnici v obci Cut Off na jihu způsobil „značné škody“, poškodil střechu, ale nikomu z pacientů ani personálu se nic nestalo.

V témže okrese je také poškozeno jeho hlavní vodovodní potrubí, takže některé části okresu jsou bez dodávek vody.

Americký prezident Joe Biden vyhlásil v postižených oblastech stav velké katastrofy, což umožní tamním úřadům čerpat federální pomoc.

Policie v New Orleans už přijala velké množství hovorů, které upozorňovaly na rabování a krádeže. Několik lidí bylo zatčeno. „Nebudeme to tolerovat. (Rabování) je závažný trestný čin a budete podle toho potrestáni,“ uvedl šéf místní policie Shaun Ferguson.

Na stát Louisiana udeřil přesně před šestnácti lety hurikán Katrina, který si na jihovýchodě USA vyžádal na 1840 obětí, z toho většinu právě v Louisianě. Katrina značně poničila město New Orleans a jeho okolí. Místní úřady nyní doufají, že nyní větším škodám zamezí protipovodňové zábrany, které tam po tomto hurikánu vybudovaly.