Egyptským prezidentem nesmí být žádný „Mubarakovec“

Káhira - Egyptský parlament, ovládaný Muslimským bratrstvem, dnes schválil zákon, který zakazuje vrcholným představitelům svrženého režimu Husního Mubaraka kandidovat v prezidentských volbách. Zákon by tak zřejmě znemožnil kandidaturu bývalého viceprezidenta Umara Sulajmána. Normu ještě musí potvrdit vládnoucí armáda.

Sulajmán, který za Mubarakova režimu také vedl egyptskou zpravodajskou službu, oznámil zájem o kandidaturu tento týden. Aby se mohl voleb zúčastnit, potřebuje do soboty získat 30 tisíc podpisů pod svou kandidaturu.

Dnes schválený zákon by Sulajmánovu kandidaturu znemožnil. Norma však nezakazuje kandidovat bývalým egyptským ministrům, což by umožnilo ucházet se o funkci hlavy státu někdejšímu ministrovi zahraničí Amru Músovi, jehož podporují egyptští liberálové.

Husní Mubarak
Zdroj: ČTK/AP/Mohammed al-Law

Kromě Músy a Sulajmána je vážným kandidátem na prezidenta také Chajrát Šatir, kterého vyslalo do voleb Muslimské bratrstvo. O funkci hlavy státu se uchází také stoupenec ultrakonzervativních salafistů Abú Hazím Ismáíl, který by však mohl být ze souboje vyřazen, protože jeho matka údajně byla Američanka.