Duka dostal od papeže pallium, symbol Dobrého pastýře

Vatikán – Papež Benedikt XVI. dnes ve Vatikánu rozdával pallium. To je pruh z bílé ovčí vlny s pěti červenými hedvábnými kříži. Tuto součást oděvu nosí jenom papež a arcibiskupové metropolité, tedy správci arcidiecézí v hlavních městech svých zemí. Ve Vatikánu dnes pallium převzal i pražský arcibiskup Dominik Duka. Papež předal pallia celkem 38 arcibiskupům během mše v bazilice sv. Petra.

Papež metropolitům pallia předal poté, co slavnostně slíbili jednotu a poslušnost Vatikánu. „Pallium je výraz jednoty církve, okolo papeže se sešli arcibiskupové z různých zemí světa a zavázali se k jednotě s papežem a k poslušnosti,“ řekl sekretář arcibiskupa Duky Roule.

Papež zřejmě ještě dnes přijme nové arcibiskupy i při zvláštní audienci. České velvyslanectví ve Vatikánu dnes také pořádá na počest nového českého arcibiskupa slavnostní recepci. Přítomen bude kardinál Miloslav Vlk, kardinál Angelo Sodano, kardinál Christoph Schönborn, kardinál Giovanni Coppa či papežští nunciové arcibiskup Diego Causero a arcibiskup Erwin Josef Ender.  

Rozhovor s velvyslancem ve Vatikánu Pavlem Vošalíkem (zdroj: ČT24)

Pallium…

…je pruh z bílé ovčí vlny s pěti červenými hedvábnými kříži. Vlna pochází ze dvou beránků, kterým papež požehná. Symbolizují ztracenou ovečku, kterou se vydává hledat a kterou zachraňuje Dobrý Pastýř. Kříže jsou pak symbolem utrpění Ježíše Krista. Pallium vyjadřuje také jednotu s římskou církví. Může ho oblékat pouze papež a arcibiskupové metropolité. 

Vlna, z níž se pallium vyrábí, pochází od beranů, které chovají trapističtí mniši v opatství v italském Tre Fontane, od svátku sv. Anežky do Velikonoc pak o ně pečují benediktinky, které zvířata ostříhají, ručně upředou vlnu a zhotoví pallia. 

Na svátek sv. Jana Křtitele, 24. června, přinesou řeholnice už hotová pallia do Vatikánu. Tam jsou uložena ve schránce na hrobě apoštola Petra. Večer 28. června se palliím požehná a na druhý den je papež předá novým arcibiskupům metropolitům.

  • Papež Benedikt XVI. autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1768/176724.jpg
  • Pallia autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1768/176727.jpg