Desítky tisíc Kanaďanů uprchly před požáry. Oheň ohrožuje města West Kelowna a Yellowknife

Kanadská provincie Britská Kolumbie vyhlásila kvůli požárům nouzový stav. Ve městě West Kelowna, které leží zhruba tři sta kilometrů severovýchodně od Vancouveru, plameny zničily řadu domů a kolem patnácti tisíc lidí se muselo evakuovat, informují zpravodajský server televize CBC a agentura Reuters. Před ohněm prchají také obyvatelé města Yellowknife na severu země.

„Čelíme nejhorší sezoně lesních požárů v historii naší provincie,“ řekl novinářům v pátek večer místního času premiér Britské Kolumbie David Eby. „Tato bezprecedentní situace vyvrcholila dnes večer. Jen za posledních 24 hodin se situace vyvinula a poměrně rychle zhoršila,“ poznamenal a vyzval občany, aby uposlechli výzev k evakuaci.

Ta byla ještě před 24 hodinami nařízena 4500 lidem, nyní se ale vztahuje celkem na patnáct tisíc osob. Dalším zhruba dvaceti tisícům lidí evakuace hrozí. Město West Kelowna má celkem 36 tisíc obyvatel. Část evakuací se týká také oblastí severně od sousedního města Kelowna, v němž žije celkem 150 tisíc lidí.

„Situace je teď nepředvídatelná a určitě nás čekají těžké dny,“ podotkl také Eby. Kolik přesně domů už shořelo, zatím není jasné, úřady ale hovoří o „značném počtu“.

Evakuace probíhá i na severu Kanady

Nouzový stav kvůli lesním požárům už ve středu vyhlásila kanadská oblast Severozápadní teritoria. Tamní představitelé v pátek večer oznámili, že z ohroženého města Yellowknife kvůli požárům uprchlo více než 19 tisíc lidí, tedy zhruba 95 procent obyvatel. 

Starostka Yellowknife Rebecca Altyová v pátek večer znovu vyzvala zhruba pět procent obyvatel, kteří ještě neodjeli, aby tak urychleně učinili. „Všichni by měli odjet ještě dnes večer,“ řekla Altyová na tiskové konferenci.

Plameny zatím nedospěly k městu, úřady však varují, že zasažené by brzy mohly být letiště i dálnice číslo 3 severně od něj. Zástupce teritoriálního hasičského sboru Mike Westwick řekl stanici CNN, že dobrou zprávou je, že oheň se za poslední dny příliš neposunul a drží se patnáct kilometrů od kraje Yellowknife.

Kanada zažívá nejhorší sezonu lesních požárů v historii. Napříč zemí je podle vládního střediska pro monitorování požárů (CIFFC) aktivních 1046 požárů, z toho 236 hoří v Severozápadních teritoriích a 378 v Britské Kolumbii.