Dejte nám zbraně, dostanete jídlo, hlásají v Mexiku

Mexico City - Mexické úřady se zapojily do zbrojního byznysu. Začaly totiž od lidí vykupovat zbraně. Všem, kdo dobrovolně odevzdají pistoli nebo pušku, nabízí peníze a jídlo. Radnice tím chce dosáhnout snížení množství zbraní v zemi, kde na následky střelných zranění ročně umírají tisíce lidí. Za poslední čtyři roky se jednalo o minimálně 34 tisíc mrtvých.

Jedná se o nejtragičtější následek eskalujícího boje mexické vlády s drogovými kartely, jimž vyhlásil válku prezident Calderón. Ruku k dílu po svém přidávají i radnice a obrovské množství zbraní mezi Mexičany zkouší snížit po dobrém.

„U nikoho nezjišťujeme, jak ke zbraním přišel. Neptáme se ani na jméno nebo cokoli jiného. Lidé prostě přijdou, odevzdají zbraň a my jim na oplátku přispějeme na živobytí,“ vysvětluje koordinátor výkupu zbraní Rodolfo Rivera.

Odevzdávání zbraní v Mexiku (zdroj: ČT24)

Každý odevzdaný kus se liší stářím, typem, kalibrem nebo technickým stavem. Naopak všichni, kdo přijdou, mají jedno společné – zbraň přišli odevzdat dobrovolně. „Tenhle přístup se mi líbí. Mít doma zbraně je podle mě příliš velké riziko, zvlášť pokud jsou kolem malé děti,“ myslí si jedna z účastnic programu Guadelupe Moralesová.

Snadný přístup mexických drogových gangů ke zbraním je jednou z příčin obrovské kriminality v zemi. Mexiko sice má jedny z nejpřísnějších zákonů regulujících prodej a držení zbraní, gangy si ale našly cesty, jak je získávat ze Spojených států. Zvláště na jihu USA jsou totiž regule na jejich prodej a držení velmi volné.

Americko-mexická hranice
Zdroj: ČT24