Čína se ostře ohradila proti americké rezoluci

Peking - Peking se dnes ostře ohradil proti středeční rezoluci americké Sněmovny reprezentantů, v níž zákonodárci USA vyzývali Čínu k dodržování lidských práv a k zastavení podpory režimům v Barmě a Súdánu. Čínské ministerstvo zahraničí také kritizovalo amerického prezidenta George Bushe za úterní setkání s čínskými disidenty, které označilo za vměšování do čínských vnitropolitických záležitostí. Mluvčí čínského ministerstva zahraničí Liou Ťien-čchao prohlásil, že rezoluce podle něj "ukazuje zlé motivy těch, kteří chtějí politizovat olympiádu a narušit a sabotovat pekingské hry".

Pro rezoluci ve středu hlasovalo 419 členů Sněmovny reprezentantů, proti byl jeden. Američtí zákonodárci vyzvali Čínu k zastavení zatýkání prodemokratických aktivistů a Tibeťanů. „Jen tak se olympiáda uskuteční v atmosféře, která ctí olympijské tradice svobody a otevřenosti,“ uvádí rezoluce.

Liou také kritizoval schůzku amerického prezidenta s čínskými disidenty. To, že Bush v úterý v Bílém domě přijal pět zástupců čínské opozice, je podle Lioua silné vměšování do vnitřních záležitostí Číny.

Liou Ťien-čchao:

Bush se v úterý setkal mimo jiné s bojovníkem proti čínským táborům nucených prací Harrym Wuem. Jeho hostem byla také předsedkyně Světového kongresu Ujgurů Rebija Kádirová, která usiluje o dosažení skutečné autonomie a náboženské svobody pro ujgurskou menšinu na západě Číny.

Setkání amerického prezidenta s čínskými disidenty ocenila i mezinárodní organizace na ochranu lidských práv Amnesty International (AI). Ta tento týden kritizovala Peking, že nedokázal před olympiádou, která se uskuteční od 8. do 24. srpna, zlepšit dodržování lidských práv v zemi. Čína zprávu AI odmítla jako neobjektivní.