Chceme druhý plebiscit. Petice nespokojených Britů přesáhla už tři miliony podpisů

Již více než tři miliony Britů podepsaly internetovou petici, která vyzývá k uspořádání nového referenda o členství země v Evropské unii. Britští poslanci jsou vzhledem k vysokému počtu signatářů nuceni alespoň zvážit debatu na toto téma. Podle mnoha politologů ale nemá petice šanci na úspěch, píše zpravodajský server BBC News.

„My, níže podepsaní vyzýváme vládu, aby zavedla pravidlo, že pokud pro setrvání v Unii či pro odchod z Unie hlasuje méně než 60 procent lidí při účasti nižší než 75 procent, pak by mělo být vyhlášeno další referendum,“ uvádí se v petici, která byla na stránce britského parlamentu zveřejněna již před čtvrtečním referendem, v němž se celostátně vyslovilo pro odchod z Unie téměř 52 procent Britů.

Premiér David Cameron, který v pátek v reakci na výsledek referenda oznámil, že rezignuje na svou funkci, již dříve uvedl, že žádné druhé referendum se konat nebude.

Zpravodaj ČT: Britská společnost je hluboce rozdělená. Geograficky a generačně (zdroj: ČT24)

Politologové jsou k dalšímu plebiscitu skeptičtí

Řada analytiků v britských médiích prohlásila, že konání druhého referenda
nepřichází v úvahu. „Myslím si, že EU nebude chtít dál vyjednávat, považuje toto hlasování za konečné,“ řekl listu The Daily Telegraph přední expert na otázky ústavy Vernon Bogdanor.

„Nemá smysl, aby lidé teď tu petici podepisovali, měli to udělat předtím,“ konstatoval další politolog John Curtice.

Mluvčí Dolní sněmovny uvedla, že petice byla vytvořena 24. května a v okamžiku, kdy byl vyhlášen výsledek referenda, pod ní bylo 22 podpisů. 

Labouristický poslanec vyzval kolegy, aby výsledek referenda zvrátili

Mnozí Britové, včetně Davida Lammyho, opozičního poslance z řad Labouristické strany, ale připomínají vyjádření šéfa protievropské Strany nezávislosti Spojeného království (UKIP) Nigela Farage z doby před referendem. V prohlášení tehdy uvedl, že těsný výsledek by byl důvodem k druhému referendu.

„Výsledek referenda 52 ku 48 by znamenal nedokončenou záležitost. Pokud tábor příznivců setrvání Británie v Unii vyhraje dvoutřetinovou většinou, pak to tím končí,“ prohlásil Farage v květnu. Nyní nicméně UKIP odmítá, že by výsledek byl důvodem k dalšímu lidovému hlasování.

Lammy naopak vyzval parlament, aby výsledek referenda zvrátil. Upozornil, že referendum je nezávazné. „Parlament by měl ukončit toto šílenství a sejít se nyní k hlasování o tom, zda máme opustit Evropskou unii,“ řekl. 

Mezi mladými voliči, kteří zejména ponesou důsledky rozhodnutí o brexitu, je frustrace obrovská.
Michal Kubal
zpravodaj ČT
Zpravodajka ČT o skotském zklamání z výsledku referenda (zdroj: ČT24)

Od pátku se také masově šíří petice za „vyhlášení nezávislého Londýna“ a jeho opětovné připojení k Unii. „Podívejme se pravdě do očí: se zbytkem země nesouhlasíme. Místo toho, abychom v každých příštích volbách agresivně hlasovali jeden proti druhému, odhodlejme se k rozvodu a my se přesuneme k našim přátelům na kontinentu,“ stojí v dokumentu.

Dalším referendem – svého druhu opakovaným – navíc hrozí Skotsko ohledně dalšího setrvání v rámci Spojeného království. Právě Skotsko a Londýn byly hlavními baštami tábora za setrvání země v evropské osmadvacítce. Představitelé Severního Irska se navíc netají tím, že v současnosti mají – nejen geograficky – mnohem blíže k Dublinu než Londýnu. Naopak většina Anglie a Walesu volila pro brexit.

Rozdíl mezi příznivci a odpůrci brexitu v referendu činil 1 269 501 hlasů.