Brusel se bojí atentátů, ruší ohňostroj i novoroční oslavy

Rok 2016 vstoupí do evropských metropolí pod dohledem tisíců strážců. V Bruselu se kvůli teroristické hrozbě neuskuteční silvestrovský ohňostroj ani novoroční oslavy. V úterý zadrželi v belgické metropoli dvě osoby podezřelé z přípravy atentátu. Vyšetřovatelé spojují dvojici s motorkářským klubem Kamikaze Riders, který má sloužit jako základna pro teroristy.

„Společně s ministrem vnitra jsme rozhodli, že oslavy ve čtvrtek večer nebudou,“ sdělil belgické státní televizi RTBF bruselský starosta Yvan Mayeur. Loni podle něj přišlo Silvestr do metropole oslavit asi 100 tisíc lidí. „Za těchto okolností nemůžeme zkontrolovat každého,“ zdůraznil Mayeur.

Belgický premiér Charles Michel uvedl, že rozhodnutí padlo na základě „obdržených informací“. Za současné „nejisté situace“ to považuje za ospravedlnitelné.

Zadržená dvojice chtěla zřejmě zabít policisty nebo vojáky

V úterý policie zadržela dvě osoby podezřelé z přípravy útoků ve jménu radikální organizace Islámský stát (IS) na „několika symbolických místech v Bruselu“, které měly být údajně spáchány ke konci roku. Později státní zastupitelství muže zadržené v oblasti Bruselu a Lutychu obvinilo z podílu na činnosti teroristické skupiny, verbování a řízení teroristů a z přípravy atentátů.

Terči útoku mohli být podle prokurátora policisté či vojáci. Podle zdroje agentury AP mohlo být jedním z cílů také centrální historické náměstí Grande Place, kde příchod nového roku každoročně slaví řada lidí. Zbraně ani výbušniny policisté při domovních prohlídkách u zadržených ale nenalezli.

Události: Bezpečnostní opatření v metropolích při novoročních oslavách (zdroj: ČT24)

Brusel je v pohotovosti od 13. listopadu, kdy atentátníci zabili v Paříži 130 lidí a další stovky zranili. Někteří z nich měli pocházet právě z belgické metropole. Tamní čtvrti Molenbeek se přezdívá „evropská křižovatka džihádistů“.

Také Paříž zvažovala, že oficiální oslavy zruší, nakonec je ale jen omezila. Ohňostroj nahradila videoprojekcí a do centra oslav na Champs Elysées se po osmé večer nikdo nedostane. V ulicích bude přítomno na devět tisíc vojáků a policistů.

Newyorské Times Square se změní v pevnost

Londýn jich do služby povolal tři tisíce. I přes varování Vídně ohledně plánů na silvestrovské útoky, ale stejně jako Paříž tvrdí, že o konkrétní hrozbě neví. To platí i pro Spojené státy, newyorské Times Square se přesto ve čtvrtek změní v pevnost. Dovnitř nesmí žádné batohy ani velké tašky.

„Na Times Square bude přes pět tisíc policistů. Budou tam i stovky dopravních policistů, další mobilní kamery, detektory na odhalení chemikálií a radiace,“ prohlásil zástupce newyorské policie James O'Neill. Dorazit má až milion lidí.