Britský ministr Raab po obviněních z šikany rezignoval, nahradí ho Dowden a Chalk

Britský vicepremiér a ministr spravedlnosti Dominic Raab rezignoval po obviněních ze šikany zaměstnanců. Své vyšetřování považuje za nebezpečný precedens, napsal v prohlášení zveřejněném na Twitteru. Premiéra Rishiho Sunaka chce nadále podporovat. Ten Raabovu rezignaci přijal „s velkým smutkem“. Úřad vlády odpoledne oznámil, že ve funkci vicepremiéra Raaba nahradí Oliver Dowden, novým ministrem spravedlnosti byl jmenován Alex Chalk.

„Cítím povinnost přijmout výsledek vyšetřování, i když zamítlo všechna nařčení proti mně s výjimkou dvou. Také se domnívám, že dvě nepříznivá zjištění jsou chybná a vytvářejí nebezpečný precedens pro řádný výkon státní správy,“ uvedl Raab v prohlášení. Podobná vyšetřování by mohla vést k paralýze vlády, dodal ministr.

Předseda britské vlády napsal Raabovi oficiální dopis a zmínil „nedostatky, které negativně ovlivnily všechny zúčastněné“. „Měli bychom se z toho poučit, jak takové záležitosti v budoucnu lépe řešit,“ dodal premiér. 

Ministři podle Raaba musí vykonávat přímý dohled nad vysoce postavenými úředníky, jinak by neplnili svou ústavní povinnost. Stejně tak se od nich čeká přímá kritická zpětná vazba, doplnil. Zároveň se omluvil, pokud svým chováním někomu způsobil stres nebo ho urazil.

V křesle vicepremiéra nahradí Raaba Oliver Dowden, který měl do nynějška v kabinetu na starosti každodenní chod britské vlády a do loňska obstarával i chod Konzervativní strany. Novým ministrem spravedlnosti bude Alex Chalk, dosavadní náměstek na ministerstvu obrany.

Náročný šéf, nebo tyran?

Raab loni v listopadu informoval, že byl upozorněn na dvě stížnosti, které byly vůči němu formálně vzneseny. Někteří úředníci, kteří pro Raaba pracovali, tvrdí, že byl tvrdým a náročným šéfem, zatímco další ho podle médií označili za hrubého, agresivního a tyrana. Vicepremiér obvinění odmítá.

Nezávislé vyšetřování mělo zjistit fakta, ale nikoliv říct, zda se Raab dopustil šikany. Konečným arbitrem měl být premiér, který výsledky obdržel ve čtvrtek, ale dosud se k tématu nevyjádřil. Sunak měl rozhodnout, zda Raab porušil ministerský kodex, podle něhož by se ministři měli chovat k úředníkům s respektem.