Britská rozvědka zpřísnila varování před teroristy v Severním Irsku

Britská tajná služba MI5 zvýšila míru teroristické hrozby v Severním Irsku na čtvrtý stupeň z pěti, podle jejího hodnocení je nyní v regionu útok vysoce pravděpodobný. Informoval o tom ministr pro Severní Irsko Chris Heaton-Harris. Agentura AFP upozornila, že se tak stalo krátce před ohlášenou návštěvou amerického prezidenta Joea Bidena, který má v plánu navštívit Belfast v souvislosti s 25. výročím podpisu mírové Velkopáteční dohody, které připadá na 10. dubna.

„V posledních měsících jsme byli svědky zvýšení aktivity spojené se severoirským terorismem, jehož terčem jsou policisté,“ uvedl Heaton-Harris, který jmenoval případ postřeleného policisty Johna Caldwella. Pokus o jeho vraždu z letošního února úřady připisují radikálním nacionalistům ze skupiny Nová IRA (Irská republikánská armáda).

Zvýšení míry teroristické hrozby ze třetího na čtvrtý stupeň pětistupňové škály přišlo rok poté, co rozvědka naopak stupeň nebezpečí snížila. Nyní platí stupeň čtyři, což znamená vážné nebezpečí, pátý, tedy nejvyšší stupeň, znamená bezprostřední ohrožení.

Loni v listopadu dva severoirští policisté unikli zranění, když jejich vozidlo poničila patrně exploze podomácku vyrobené bomby. Podle serveru BBC to ukazuje, že radikálové se stále uchylují k násilí.

Ozbrojený konflikt mezi nacionalisty a unionisty zuřil v Severním Irsku tři desetiletí, než ho v roce 1998 z větší části zahladila takzvaná Velkopáteční dohoda. Ta mimo jiné stanovila pravidla dělby moci mezi probritským unionistickým a proirským republikánským blokem.