TÉMA

Chris Heaton-Harris

Britská rozvědka zpřísnila varování před teroristy v Severním Irsku

Britská tajná služba MI5 zvýšila míru teroristické hrozby v Severním Irsku na čtvrtý stupeň z pěti, podle jejího hodnocení je nyní v regionu útok vysoce pravděpodobný. Informoval o tom ministr pro Severní Irsko Chris Heaton-Harris. Agentura AFP upozornila, že se tak stalo krátce před ohlášenou návštěvou amerického prezidenta Joea Bidena, který má v plánu navštívit Belfast v souvislosti s 25. výročím podpisu mírové Velkopáteční dohody, které připadá na 10. dubna.
28. 3. 2023|

Severoirské bezvládí: Pat kolem protokolu blokuje státní správu, unionisty znervózňuje demografie

Severní Irsko už od května nemá funkční parlament ani vládu. Pětkrát se poslanci pokusili pat prolomit, odpor unionistů k severoirskému protokolu je ale silnější. Region spravují úředníci, kteří mají velmi omezené pravomoce a nemohou činit klíčová rozhodnutí. Na pozadí se odehrává politický souboj o pobrexitové uspořádání, ale také významné společenské změny, které tiše otřásají základy Severního Irska.
12. 1. 2023|

Británie hledá cestu, jak vyřešit pat v Severním Irsku. Do dalších voleb se nikomu nechce

Británie zvažuje, že změní právní předpisy tak, aby mohla odložit vyhlášení termínu předčasných voleb do regionálního parlamentu v Severním Irsku. Nedávno totiž vypršela lhůta, kterou měly tamní strany od květnového hlasování na sestavení vlády. V posledních volbách zvítězila nacionalistická strana Sinn Féin. Severoirská Demokratická unionistická strana (DUP) s ní ale odmítla utvořit vládu kvůli brexitovým pravidlům.
3. 11. 2022|